door Stan Herewoodbeeld FB Suriname Major League
Het Franklin Essed Stadion, dat al jaren wordt gebruikt als hoofdlocatie waar alle Fifa- en Concacaf-interlandwedstrijden worden gespeeld, voldoet aan de eisen van de mondiale overkoepeling. Het stadion biedt plaats aan 3.500 personen, maar net als het André Kamperveen Stadion, dat al enige jaren niet meer wordt gebruikt voor internationale wedstrijden, wordt het bij nationale competitiewedstrijden slecht bezocht
Een goede graadmeter zijn topwedstrijden als de Surinaamse klassieker tussen Robinhood en Transvaal. Twee teams die de meeste fanatieke supporters hebben. Maar zelfs bij die derby is de bezetting de laatste tijd teleurstellend.Dat is in het verleden anders gew eest. Bekend zijn periodes dat voetballiefhebbers soms al ruim een uur voordat de kaartverkoop begon, bij de loketten van het toen geheten Suriname Stadion stonden om zich te verzekeren van een toegangsbewijs. De neergaande trend is niet bevorderlijk voor de inkomsten van de clubs die bij de SVB, beheerder van de sportaccommodaties, zijn aangesloten.
‘Ik denk dat het de hoogste tijd is dat wij het voetbal decentraliseren. Alle clubs moeten een buurt, streek of district vertegenwoordigen.’
Werner Blackson
De vraag is wat de oorzaken zijn van het teruggelopen stadionbezoek. Een voor de hand liggende reden is ongetwijfeld het grote aantal wedstrijden in buitenlandse competities, die via lokale Surinaamse zenders worden aangeboden en ook wedstrijden in Fifa- en Concacaf-verband. Een andere reden is mogelijk dat competitiewedstrijden live worden uitgezonden. Maar er zijn nog meer oorzaken, waar de trainers Roberto Gödeken (Robinhood) en Werner Blackson (Voorwaarts) op ingaan.
Nostalgie
In de glorietijden trokken supporters op de zondag al om één uur ‘s middags naar het stadion om van een zitplaats te zijn verzekerd voor een wedstrijd die om half vijf zou beginnen. Publiek dat ‘te laat’ kwam, moest genoegen nemen met een plek op de sintelbaan rond het speelveld. Een bijna vertrouwd beeld was dat wie geen kaart had kunnen kopen gevaar trotseerde en in één van de lichtmasten van het stadion of in bomen in de directe omgeving klom. Een vaste groep werd regelmatig gespot op een erf aan de Anniestraatzijde, waar het stadion aan grenst, op een geïmproviseerde tribune van waaruit de wedstrijd goed kon worden gevolgd.
Tot grote hilariteit van het publiek dat hoog en droog zat op de tribune in het stadion, doken met modder besmeurde jeugdigen op, vanuit afvoerputten langs de wielerbaan rondom het veld. Enthousiast, vaak met gebalde vuisten van trots, vierden deze boroman het feit dat zij het stadion binnen waren gekomen ondanks de uitdagingen van ongedierten en andere ontberingen.
Maar in herinnering mag ook worden gebracht een andere groep boroman die op sluwe wijze langs de suppoosten het stadion wisten binnen te dringen. Deze en andere taferelen vormden het decor van dappere jongens die elke wedstrijd van betekenis wilden zien. Sommigen hebben zelfs naam gemaakt in hetzelfde stadion waar zij als ‘boroman’ binnenkwamen. Vandaag de dag leeft het ‘binnenlandse’ voetbal steeds minder.
Product voetbal achteruit
Gödeken beaamt tijdens het interview met de Ware Tijd dat er een grote terugval is in publieke belangstelling. “Eén van de belangrijke redenen waarom het publiek weinig het stadion bezoekt, is de terugval van het product voetbal. Als het spel achteruitgaat, loopt het aantal bezoekers ook terug. Als er goede wedstrijden zijn, zoals de recente serie wedstrijden die internationaal zijn gespeeld, zag je dat er meer publiek naar het stadion kwam. Maar als Robinhood en Transvaal de laatste tijden speelden was de belangstelling minder.”
Hij stelt dat pas als er grote belangen op het spel staan, zoals bij de finalewedstrijd om de landstitel, de mensen worden wakker geschud. Overigens, de terugloop in publieke belangstelling is geen ‘Surinaams ding’. Gödeken weet dat ook in andere landen in de regio de belangstelling te wensen overlaat.
Voetbalfanaten hebben het niet zo met lokale competitiewedstrijden. Grote internationale of regionale wedstrijden trekken hun belangstelling. “Ik heb niet de indruk dat de prijs voor een toegangskaart een belemmering vormt, maar de focus wordt gelegd op het momentum van de wedstrijd.”
In antwoord op de vraag wat kan worden gedaan om het competitievoetbal weer te laten leven, zegt Gödeken dat kan worden begonnen met scholieren gratis toegang geven tot het stadion en de jeugd in georganiseerd verband bij de clubs ook gratis entree te verschaffen. “De bond moet daarop inspelen en zich ervan bewust zijn dat het proeven van de sfeer een aanzuigende werking kan hebben. Zo een jongen gaat, als hij ouder is geworden, zelfstandig naar het stadion en zal zelf voor zijn toegangskaart betalen. We hebben de opdracht opnieuw supporters te maken voor de clubs. Je moet ze zien als leden en propagandisten van een politieke partij die de opdracht krijgen te …
- Bee over tumult in DNA: Bouva heeft kinderlijk gedrag verto…..
- Grootse Surinaamse mulo reünie in Nederland..
- Bee verwacht dat ABOP meer dan 17 zetels zal behalen..
- Burgers Kabalebo weer in actie..
- Harris waarschuwt voor gevaren nieuw Trump-presidentschap..
- Surinaamse delegatie niet tevreden organisatie Inter Guyane…..
- Fisti prodo..
- NDP uit teleurstelling over politieoptreden in DNA..
- Surinaamse voetballer Roscello Vlijter pakt eerste prijs op…..
- Voorgesteld energietarief lager dan voorheen..
- NDP noemt politieoptreden in DNA ‘dieptepunt’..
- Nieuw digitaal immigratie- en douaneformulier vereenvoudigt…..
- Bezoek Santo Boma..
- Bouva removed from chamber after frustration over waste col…..
- JRS kiest nieuwe CARICOM en SDG Jeugdambassadeurs voor Suri…..
- Ministerie van Volksgezondheid waarschuwt: Plaats geen mode…..
- Brugsluiting en verkeersproblemen leiden tot herziening bel…..
- VRI Oppenheimer-schuldeisers aantrekkelijk voor investeerde…..
- Pand met inboedel afgebrand; vermoedelijk brandstichting..
- AWJ produceert publicatie gericht op beleid voor banencreat…..
- Nationale Kunstbeurs 2024 ook met nieuwe kunstenaars..