Mogelijk totale lamlegging bij PCS

Bond eist achterstallige gelden op

door Valerie FrisADVERTISEMENT

PARAMARIBO — “We zijn moe! We willen geen dialoog meer, we hebben lang genoeg gesproken. We eisen onze gelden op, het is geen verzoek meer.” Duidelijke taal van Cheryl Piqué, ondervoorzitter van de werknemersbond bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS). De bond gaat per onmiddellijk in actie en dreigt met een totale lamlegging indien uiterlijk donderdag (morgen) de gelden niet op de rekening staan. Het gaat om de kledingtoelage die per 15 februari had moeten worden uitbetaald, de overbruggingstoelage van juli 2022 en van 2023 en prestatietoelagen van dit jaar.

Woensdag hield de bond een persconferentie waarin zij haar misnoegen heeft geuit over de financiële situatie bij de instelling. Het salaris over de maand maart is tot nu toe niet overgemaakt. Omdat er wel financiële middelen waren voor de uitbetaling van de overbruggingstoelage van maart heeft de directie, in samenspraak met de bond, besloten om die toelage te gebruiken om de salarissen van eind maart te kunnen uitbetalen. Die salarissen zijn tussen 2 en 4 april betaald, vertelde Piqué tijdens het persmoment.

Geloofwaardigheid minister

Ze gaf aan dat de kleding-, overbruggings- en prestatietoelagen in mei moeten worden ontvangen. “Maar we vrezen dat we deze ook niet zullen krijgen als al het andere zo moeilijk gaat. Er is gezegd dat salarissen van maart en april zijn gegarandeerd, maar van maart is niet uitbetaald. Wil de minister zijn geloofwaardigheid behouden dan willen we het geld op onze rekening zien en we willen het ook niet in termijnen”, zei Piqué resoluut.

Dat de salarissen van maart nog steeds niet zijn overgemaakt, heeft, zoals de ondervoorzitter heeft begrepen, te maken met bureaucratie. Ook de salarissen van februari zijn in maart uitbetaald. Het lijkt volgens de bond eerder regel dan uitzondering te worden dat de medewerkers pas in de volgende maand ontvangen.

Geen waardering zorgmedewerkers

Piqué gaf aan dat er nog geen reactie is van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid op deze situatie. “De minister is vaker over de vloer geweest om te praten over zaken die niet eens direct te maken hebben met het zorgproces en nu daar we je nodig hebben dan zwijg je in alle talen.”

De ondervoorzitter zei te hebben begrepen dat het bedrag dat nodig is om alle achterstallige betalingen te doen tussen de zeven en negen miljoen Surinaamse dollar is. “Dan heb je wel een briljant mooi gebouw van Volksgezondheid geopend, mooi lint doorgeknipt, maar die zorgmedewerkers, die klaar moeten staan voor de zieke mens, die krijgen niet wat ze verdienen en verzuipen. Je vraagt je af hoe serieus zorgmedewerkers worden genomen?”

Omdat de maat voor alle medewerkers meer dan vol is, zal er tijdens de lamlegging geen dispensatie worden verleend voor welke dienst dan ook. “PCS is de enige instantie waar patiënten met een psychische aandoening terecht kunnen, maar dan worden juist de medewerkers psychisch uit balans gehaald. Je bent als medewerker ook ziek, want je weet niet hoe je je vaste lasten zal betalen of hoe je moet eten”, verwoordde Piqué de ontevredenheid van de werknemers.