Mogelijk afkondiging bijzondere toestand in binnenland door extreme droogte

‘De situatie wordt steeds erger’
door

PARAMARIBO — Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) bereidt een grootschalige operatie voor om mensen in het binnenland noodhulp te bieden tegen de gevolgen van extreme droogte. Coördinator Jerry Slijngard wil binnen een week hiermee beginnen.
Het binnenland wordt al langer dan drie maanden door een vorm van droogte getroffen, zoals die zich volgens diverse bronnen al decennia lang niet meer heeft voorgedaan. Dorpelingen hopen dat de regering zo snel mogelijk hulp biedt. “Eigenlijk verwachten we dat de centrale overheid een bijzondere toestand afkondigt. De situatie wordt steeds erger”, benadrukt Henk Deel, districtscommissaris van het bestuursressort Tapanahony, tegenover de Ware Tijd.

“Als we op de overheid moeten wachten, krijgen we niets”
Dijon Koemapu
Hij wijst erop dat goederen en diensten steeds schaarser en duurder worden vanwege de moeilijk bevaarbare rivieren. “Er is schaarste aan levensmiddelen, brandstof en er is een verminderde kwaliteit van medische voorziening.”
Grote en dure operatie
Slijngard bevestigt de nijpende situatie tegenover de krant en erkent dat het afkondigen van een bijzondere situatie voor het binnenland voor de hand ligt. Maar dit kan volgens hem pas als de regering hiervoor akkoord geeft aan het voorstel van NCCR. Slijngard zegt dat meer dan honderd dorpen, verspreid over het zuidoosten, Boven-Tapanahony, Boven-Suriname en Coeroeni, noodhulp moeten krijgen.
Ook kampen van illegale goudzoekers uit het buitenland komen voor in de gebieden die hulp nodig hebben. Dit maakt het probleem volgens hem ingewikkelder omdat een groot deel van die mensen betrokken is bij criminaliteit. “Maar vooralsnog gaan we iedereen helpen die hulp nodig heeft.”
Slijngard weet dat het een grote en dure operatie wordt, onder meer omdat de gebieden moeilijk te bereiken zijn via de rivieren. Hij raamt de kosten op ongeveer SRD 10 miljoen, waarvan ongeveer de helft voor transport. “Vliegtuigen en boten naar de gebieden zijn bijna onbetaalbaar geworden.”
Het NCCR gaat op verschillende locaties een hub opzetten van waar uit de goederen verder zullen worden getransporteerd. Slijngard voorspelt “dat de situatie zeker tot juni 2025 doorgaat”.
Autoriteiten doen niets
Dijon Koemapu van het inheemse dorp Apetina zegt tegen de Ware Tijd dat zijn dorp enorm lijdt onder de situatie. Vooral levensmiddelen en schoon water zijn nodig. “Transport via de boot lukt niet dus dat maakt het heel moeilijk voor ons. Onze woonplaats is nu alleen met het vliegtuig te bereiken.”
Koemapu probeert via stichting Mulokot goederen in te zamelen voor de dorpelingen. “Als we op de overheid moeten wachten, krijgen we niets, maar we proberen te doen wat we moeten doen”, verklaart hij veelzeggend. Meerdere parlementariërs die hij heeft gewezen op de rampzalige situatie hebben niet gereageerd.
Ook in het Boven-Surinamegebied grijpt de extreme droogte om zich heen. “De regering is op de hoogte van wat hier gebeurt, maar we hebben van haar tot nu toe niets gezien of gehoord”, zegt basya Mugabe Antomoi van Abenaston. “Bijna alle dorpen in Boven-Suriname hebben het moeilijk. Dus we hopen dat de regering nu echt iets doet.”
Klimaat
Volgens klimatoloog Sukarni Sallons-Mitro van stichting Aurae Opus heeft de droogte te maken met de weinige neerslag vanaf begin dit jaar in Suriname. Ook zijn er heel hoge temperaturen gemeten, zowel in de droge als natte seizoenen.
Ze denkt dat het in de kleine regentijd die deze maand is begonnen vaker  zal regenen. “Maar dat gaat het tekort aan water in de rivieren en kreken niet direct aanvullen. Het is een tekort van bijkans een jaar en de  situatie zal zich maar langzaam herstellen.”

Door extreme droogte is er op vele plekken in het binnenland veel minder water dan normaal. [: dWT archief]