Moeder veroordeeld voor drugsverkoop om te overleven

Deborah H., een 56-jarige vrouw, is door de rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van twaalf weken, waarvan tien weken voorwaardelijk met aftrek van de tijd die ze al in voorarrest heeft doorgebracht. Daarnaast kreeg ze een proeftijd van twee jaar opgelegd en een geldboete van SRD 2000, die kan worden omgezet in een gevangenisstraf van twee maanden. Tevens zijn de drugs, de precisieweegschaal en het vloeipapier verbeurd verklaard.
De officier van justitie had een gevangenisstraf van zes maanden geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk, samen met een geldboete van SRD 2000, die ook kon worden omgezet in een gevangenisstraf van twee maanden. Daarnaast werd er verzocht om directe gevangenneming.
De advocaat van Deborah, Vishal Rambharos, heeft gepleit voor een straf die voorkomt dat zijn cliënt de gevangenis in hoeft, in plaats van de strafeis van de officier over te nemen. Hij benadrukte dat Deborah al was vrijgelaten door de rechter-commissaris (rc).
De officier van justitie reageerde hierop door te stellen dat de rc Deborah niet in voorlopige hechtenis had genomen, maar haar de gelegenheid had gegeven om de politie te helpen bij het identificeren van de leverancier van de drugs. Deborah weigerde echter mee te werken aan het onderzoek na haar vrijlating.
Ze werd op 24 februari van dit jaar aangehouden op haar woonadres in Nickerie, nadat de politie informatie had ontvangen over drugshandel in de Landingstraat. Tijdens een huiszoeking werden een aantal ‘pitjes’ cocaïne aangetroffen, vloeipapier en een blok cocaïne. Ook wees ze de politie geknipte plastiek zakjes en een fijnweger aan, die ze in een wasmachine bewaarde.
Deborah verklaarde dat ze samen met haar zoon drugs verkoopt, omdat zij niet uitkomt met de opbrengsten uit de verkoop van kippen, eieren en groenten. De snikkende verdachte zei in haar laatste woord, dat ze overging tot het verkopen van drugs, omdat de verkoop van eieren en kip niet zo goed ging.
De prijzen van voer en kuikens stegen steeds, waardoor ze ook genoodzaakt werd de prijzen van kip en eieren te verhogen. Hierdoor nam de verkoop ook af. Ze kon haar hoofd nauwelijks boven water houden, waarna haar zoon haar op het idee bracht drugs te verkopen.
Deborah werd door de rechter ernstig aangesproken om geen drugs meer te verkopen, aangezien drugsverslaafden een grote last vormen voor de samenleving. Met de uitspraak van de rechter blijft zij in vrijheid.