‘Mode is vooral styling en vertelt het verhaal van wie jij bent’

“Styling heeft te maken met de juiste haarstijl, het schoeisel, de bijouterieën, een tas die je draagt bij je pakje. Maar het heeft ook te maken met hoe men zich kleedt voor een bepaalde gelegenheid. Soms zie ik mensen op plekken, waarvan de kledingstijl totaal niet past bij de gelegenheid. Je kunt met je kleding een statement maken, een uitstraling creëren, van heel simpel tot duur en extravagant.” Dat stelt stylist Sjomak ‘Denn’ Adenni van Denn Styling.
Tekst en beeld Tascha Aveloo

In gesprek met de Ware Tijd zegt hij dat mode niet duur hoeft te zijn. Echter, hij gelooft wel dat het belangrijk is om eerlijk te zijn met jezelf en wat je in de spiegel ziet. Een trend die bij de ene persoon past, hoeft namelijk niet bij de andere te passen. “De juiste maat, een goed op je huid afgestemde kleur, let op je lichaamsbouw en draag je kleding met zelfvertrouwen. Dan is het af en zal je vooral stralen. En vergeet niet een goede parfum.”

“Waarom deze kleding dan in een zak ergens proppen terwijl iemand anders er heel blij van kan worden”
Claire Antonius
Adenni was één van de aanwezigen bij de opening van ‘I Love Vintage, the Shop’, een initiatief van drie vriendinnen: Jeranie Tam, eigenaar van The Uma Shop aan de Reinastraat, Claire Antonius van het bedrijf Orga Nice en Olivia Samuel van LIV Incorporated. Zij is gecertificeerd imago-adviseur en event organisator.
Dit drietal heeft een gemeenschappelijk passie: mode en kleding met stijl. “We hebben eerder twee ‘pop-up events’ gehouden van onze vintage kleding en enkele maanden geleden besloten we om gewoon een vaste shop op te zetten”, licht Tam toe tegenover de Ware Tijd tijdens de opening zaterdag. Het nieuwe bedrijf is bij haar winkel ondergebracht.
Ze vertelt dat het in de mode vooral gaat om ‘styling’. Wat past bij wat en zeker als je een ‘previously loved’ item hebt. “Ik denk dat we dat vroeger allemaal wel deden. Zussen en vriendinnen die kleding van elkaar leenden. Of kleding van elkaar overnamen als je er op uit gekeken was.”
Vintage trend
Adenni geniet zowel lokale als internationale bekendheid en heeft veel modeshows en onlangs zelfs een filmcast mogen stylen. Hij vertelde bij de opening van ‘I Love Vintage, the Shop’ over wat styling is en bleef stilstaan bij de term ‘vintage’. “Dat is eigenlijk mode die wat ouder is, van de jaren tachtig misschien. Het is echt een trend. Alles dat 25 jaar is, is eigenlijk vintage.”
In Europa, Japan, de Verenigde Staten zijn er trendy ‘Vintage-boetieks’ die hele dure merkkleding, maar ook minder bekende merken, zoals Adidas en Nike, die eerder zijn gedragen, verkopen. Tegenwoordig grijpen stylisten van zelfs Hollywood-sterren vaak terug naar oudere collecties om zo een bijzondere statement te maken op de rode loper. Denn geeft zowel online als persoonlijk stijladvies.
De kleding die wordt verkocht, is van Tam, Antonius en Samuel zelf, aangevuld met van familie en vrienden. “Ik zeg dat niets ooit uit de mode gaat. Je hebt trends, maar je kan met de juiste styling iets ‘ouds’ een heel moderne vibe geven”, meent Tam.
Volgens Samuel zijn sommige kledingstukken heel makkelijk te stylen, zoals een pakje in één kleur; vooral zwart is een goede basiskleur. “Maar bij vintage hebben we het vaak over aparte designs op de stoffen zelf. En dat kan uitdagend zijn om te combineren.”
Zij stelt dat door het toepassen van de styling principes ‘I Love Vintage, the Shop’ een kleinere collectie kleding heeft. “Ik denk dat we allemaal een wel eens ‘last’ hebben van een beetje te veel kleding in de klerenkast. Stukken die je koopt en maar één keer draagt of hebt gekocht maar die toch niet zijn wat je ervan had gedacht. Waarom deze kleding dan in een zak ergens proppen terwijl iemand anders er heel blij van kan worden”, meent Antonius.
Minder afval
Waar de drie vrouwen zich ook van bewust zijn en waar ze hun bijdrage aan willen leveren is minder ‘kleding afval’. Wereldwijd wordt geklaagd over de effecten van de ‘microwave kledingindustrie’, die voor veel milieuvervuiling zorgt. Vooral Afrikaanse en Aziatische landen worden gebruikt als ‘dump grond’ voor honderden tonnen gebruikte kleding.
Antonius: “Je kan nu zo een goedkope leuke gebruikte jurk kopen uit China voor vijf of tien Amerikaanse dollar ergens in de wereld kopen. Maar in onze vintage shop bieden we kwalitatieve kleding aan. Er was een dame in de winkel die naar het prijskaartje keek en vroeg: ‘is het SRD 100 of  100 US dollar?’ Ze zag aan de kwaliteit dat het wellicht in Amerikaanse dollar kan worden geprijsd. We doen zo op kleine schaal ons deel om het milieu minder te …