Slechts 45,05 procent van de studenten van het Ewald P. Meyer Lyceum (Lyco 2) is direct geslaagd voor het eindexamen. Volgens Letitia Philips-Denswil, die tijdelijk belast is met de leiding van de school, komt dit door meerdere factoren. In een gesprek met Suriname suriname gaf zij aan dat het uitzonderlijk is dat de school zo laag scoort bij de eindexamens. De verwachting was dat het resultaat aanzienlijk beter zou zijn.
De school hoopt dat het slagingspercentage na de herexamens aanzienlijk zal stijgen. Er zijn 55 kandidaten die deelnemen aan de herexamens, en men streeft naar een eindresultaat van ongeveer 70 procent. “Het is geen makkelijk schooljaar geweest. We hadden te maken met veel uitdagingen,” aldus de schoolleiding.
Een belangrijke factor die meespeelt, is dat deze groep leerlingen het ‘staartje’ vormt van de coronapandemie. Hoewel er sindsdien geen directe beleidswijzigingen zijn geweest, is het een feit dat veel muloscholen destijds niet op het gewenste niveau onderwijs hebben kunnen bieden. Dit lag buiten de schuld van zowel de scholieren als de leraren. De opgelopen leerachterstanden zijn door veel leerlingen meegenomen naar de middelbare school.
Veel scholieren hebben zich desondanks ingespannen en zijn vlot overgegaan naar hogere klassen. Maar het niveau van het centraal examen ligt hoger, en dat vereist meer aanpassing. De teleurstelling over de lage slaagcijfers is groot, maar de schoolleiding roept scholieren op om zich tijdens de herexamens opnieuw volledig in te zetten om alsnog de eindstreep te halen.
Daarnaast merkt de school op dat er de afgelopen jaren steeds meer werkende studenten zijn, wat hun concentratie op school negatief beïnvloedt. Ook de thuissituatie is bij velen complex, wat bijdraagt aan het lage slagingspercentage.
Toch ziet men bij de herexamens een positieve ontwikkeling: scholieren tonen zich extra gemotiveerd om alsnog te slagen. De herexamens starten in de week van 21 juli, en de diploma-uitreiking is gepland voor de tweede week van augustus.
De vakken waarover het meest werd geklaagd, zijn natuurkunde en de rekenvakken. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) wordt opgeroepen om te onderzoeken waarom studenten structureel slecht presteren in deze vakken. Er is ook groeiende zorg over het algemene studeerklimaat onder jongeren.
“Onze jongeren zijn snel afgeleid. De mobiele telefoon is een grote boosdoener, en het ontbreekt vaak aan discipline om serieus te studeren,” aldus de schoolleiding.
Volgens de leiding was het lerarenteam goed voorbereid. Bij ziekte of uitval van leraren werden lessen tijdig overgenomen door collega’s. In sommige gevallen werd er zelfs online lesgegeven.
Tot slot deelt de schoolleiding een wijze les van een oud-collega: “Als je naar het vwo gaat, moet je van studeren je hobby maken. Je moet je elke dag inzetten als je goede resultaten wilt behalen. Die instelling zie je terug in de prestaties.”
- Slapende man in Wanica ruw wakker geslagen en beroofd..
- Save SU Collectief pleit voor behoud ministerie van Ruimtel…..
- Reactie op: ‘Niet de regering, maar DNA…’..
- Toekomstmogelijkheden centraal op onderwijs- en beroepenbeu…..
- A20: Democratisch mandaat is opdracht tot verandering..
- Personeel TCT zegt vertrouwen in directie op..
- OW-minister roept in China bedrijven op in Suriname te inve…..
- AWJ: Geen sprake van vooruitbetaling van USD 96.000 voor hu…..
- Ex-minister Ramdin vindt kritiek op Xaviera Jessurun ontere…..
- NDP waarschuwt voor valse berichten op sociale media..
- Ondernemer in Paramaribo beroofd van kilo’s goud door nepag…..
- Twee Democratische politici beschoten in Minneapolis..
- Strategisch advies voor de aankomende coalitie & de VHP..
- Gewapende overval op woning aan Ramsaranweg: vrouw beroofd …..
- Financiering RVI..
- Brute woningoverval: slachtoffer gekneveld achtergelaten..
- VN-missie in Haïti faalt, Lula wil actie..
- Emanuel Sanvisi: nieuwe muziek, nieuwe missie, zelfde hart..
- Menke verwacht dat verkiezingen bindend worden verklaard..
- Al meer dan 21 aankomende parlementariërs hebben aanvaard b…..
- Plein: ‘Het is overduidelijk, jullie stellen niets voor…..