Slechts 45,05 procent van de studenten van het Ewald P. Meyer Lyceum (Lyco 2) is direct geslaagd voor het eindexamen. Volgens Letitia Philips-Denswil, die tijdelijk belast is met de leiding van de school, komt dit door meerdere factoren. In een gesprek met Suriname suriname gaf zij aan dat het uitzonderlijk is dat de school zo laag scoort bij de eindexamens. De verwachting was dat het resultaat aanzienlijk beter zou zijn.
De school hoopt dat het slagingspercentage na de herexamens aanzienlijk zal stijgen. Er zijn 55 kandidaten die deelnemen aan de herexamens, en men streeft naar een eindresultaat van ongeveer 70 procent. “Het is geen makkelijk schooljaar geweest. We hadden te maken met veel uitdagingen,” aldus de schoolleiding.
Een belangrijke factor die meespeelt, is dat deze groep leerlingen het ‘staartje’ vormt van de coronapandemie. Hoewel er sindsdien geen directe beleidswijzigingen zijn geweest, is het een feit dat veel muloscholen destijds niet op het gewenste niveau onderwijs hebben kunnen bieden. Dit lag buiten de schuld van zowel de scholieren als de leraren. De opgelopen leerachterstanden zijn door veel leerlingen meegenomen naar de middelbare school.
Veel scholieren hebben zich desondanks ingespannen en zijn vlot overgegaan naar hogere klassen. Maar het niveau van het centraal examen ligt hoger, en dat vereist meer aanpassing. De teleurstelling over de lage slaagcijfers is groot, maar de schoolleiding roept scholieren op om zich tijdens de herexamens opnieuw volledig in te zetten om alsnog de eindstreep te halen.
Daarnaast merkt de school op dat er de afgelopen jaren steeds meer werkende studenten zijn, wat hun concentratie op school negatief beïnvloedt. Ook de thuissituatie is bij velen complex, wat bijdraagt aan het lage slagingspercentage.
Toch ziet men bij de herexamens een positieve ontwikkeling: scholieren tonen zich extra gemotiveerd om alsnog te slagen. De herexamens starten in de week van 21 juli, en de diploma-uitreiking is gepland voor de tweede week van augustus.
De vakken waarover het meest werd geklaagd, zijn natuurkunde en de rekenvakken. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) wordt opgeroepen om te onderzoeken waarom studenten structureel slecht presteren in deze vakken. Er is ook groeiende zorg over het algemene studeerklimaat onder jongeren.
“Onze jongeren zijn snel afgeleid. De mobiele telefoon is een grote boosdoener, en het ontbreekt vaak aan discipline om serieus te studeren,” aldus de schoolleiding.
Volgens de leiding was het lerarenteam goed voorbereid. Bij ziekte of uitval van leraren werden lessen tijdig overgenomen door collega’s. In sommige gevallen werd er zelfs online lesgegeven.
Tot slot deelt de schoolleiding een wijze les van een oud-collega: “Als je naar het vwo gaat, moet je van studeren je hobby maken. Je moet je elke dag inzetten als je goede resultaten wilt behalen. Die instelling zie je terug in de prestaties.”
- Beoogd DNA-voorzitter Adhin: “Ik houd van stevige debatten,…..
- Hoe durven ze te denken dat wij de kwestie missives nu al v…..
- Surinames Blok 66-deal: Kans op rijkdom of recept voor afha…..
- BREAKING NEWS: ‘Bordo’ uitgeleverd aan Frankrijk na arresta…..
- Bordo uitgeleverd aan Frankrijk..
- Synergy 360 lanceert digitaal inkoopplatform voor Suriname …..
- Franse media melden uitlevering van Joel ‘Bordo’ Martinus a…..
- Misi Keti Koti-verkiezing viert vijftiende editie..
- Ambassadeur van Indonesië overhandigt geloofsbrieven aan pr…..
- Ambassade van Suriname in Guyana faciliteert ‘Diplomaat voo…..
- Rahemal: 18 jaar wateroverlast door structureel falen..
- Kapitein Walden in ere hersteld: ‘De traditie wordt levend …..
- Jonge Guyanese vervult ceremoniële ambassadeursrol voor Sur…..
- Indonesische ambassadeur overhandigt geloofsbrieven aan San…..
- Miljoenenfonds bij KPS biedt financiële zekerheid voor poli…..
- 20 BAVP’ers getraind in handhaving Tabakswet..
- SEOGS: Hoe ‘local content’ echt van de grond moet komen..
- 1,8 miljoen euro voor groene energie in Suriname via Vlaams…..
- KLM-vlucht vertraagd door technisch probleem..
- PAHO werkt met partners aan nieuw Caribisch gezondheids- en…..
- Meer zon, maar nog steeds onweersbuien..