Mobiele tuinbakken brengen ontspanning voor bewoners Huize Ashiana

28/03/2021 14:02 –

Jongeren zijn onderdeel van een project om bewoners van Huize Ashiana bezig te houden door samen met hen mobiele tuinen aan te leggen. :  
PARAMARIBO – Vanaf Covid-19 één jaar geleden zijn intrede deed in Suriname, was het voor bewoners van Huize Ashiana één en al stress en eenzaamheid. Hoewel er alle begrip is voor de strenge maatregelen het bezoek van familie is strikt aan banden gelegd neemt dat niet weg dat frustratie een dagelijks ding is geworden. Dit gevoel hebben enkele bewoners geuit tegenover de Ware Tijd. “Toen Covid-19 er niet was, was het heel anders. Nu moet je heel voorzichtig zijn en we mogen niet zomaar bezoek krijgen”, wordt verteld. Dat de senioren niet meer vrij buiten het terrein mogen is ook een flinke tegenvaller.
Mobiele tuinbakken die door stichting Sita en All Suriname onder leiding van Lillian Wiebers zijn gedoneerd zijn een welkom geschenk voor de bewoners. De overhandiging heeft donderdag in het bijzijn van de verschillende mensen die een bijdrage hebben geleverd plaatsgevonden. De bakken zijn zodanig vervaardigd dat de bewoners niet hoeven te bukken om te planten. Ze hebben wielen en zijn daardoor ook gemakkelijk te verplaatsen. Initiatiefnemer Wiebers zegt dat dit onderdeel is van het project ‘therapeutisch tuinieren’.
Ze legt uit dat het project een aantal bijzondere componenten heeft. Het eerste is dat seniorenburgers met een beperkte mobiliteit zich gelukkig kunnen voelen doordat ze weer bezig kunnen zijn in de tuin. Ze wijst erop dat tuinieren zowel de grove- als fijne motoriek, evenwicht, uithoudingsvermogen, beweging en kracht in het lichaam onderhoudt.
Een andere bijzonderheid van dit project is het resocialiserende karakter, omdat de tuinbakken zijn geproduceerd door gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Duisburg. “Door de productie van de tuinbakken krijgen de mensen in detentie een kans om wat te verdienen en tegelijkertijd bij te dragen aan een sociaal project. Dit kan een positieve impact hebben op hun resocialisatie. Ze leren een vak en kunnen na detentie hiermee doorgaan en economisch re-integreren in de maatschappij. Hiermede wordt de kans op recidivisten verminderd”, legt Wiebers uit.
De initiatiefnemer is ook bijzonder ingenomen met het feit dat jongeren bereid zijn gevonden om de bewoners van Ashiana te helpen met het opzetten van een eigen moestuin. In hun vrije tijd zullen de jeugdigen ondersteunen met onderhoud van deze tuinen. De bedoeling is dat de jeugdvrijwilligers door de band met de seniore burgers hen door blijven ondersteunen. Wiebers: “Dit helpt ook tegen de eenzaamheid van ouderen.” Naast Ashiana komt ook Esther stichting in aanmerking voor een paar van deze mobiele tuinbakken. Het ligt in de bedoeling om dit project landelijk uit te voeren.
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname