PRESIDENT CHANDRIKAPERSAD SANTOKHI heeft op de voormalige plantage Johan & Margaretha in district Commewijne in zijn hoedanigheid van VHP-voorzitter weer eens een veeg uit de pan gegeven aan coalitiepartner Abop. In het bijzonder kreeg minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie (Juspol) ervan langs, omdat zijn beleid niet zou deugen. Het ministerie was beter af toen Santokhi daar minister was, wilde de VHP-voorzitter zijn toehoorders doen geloven.
Inderdaad is het zo dat zijn periode als minister (2005-2010) werd gekenmerkt door een harde aanpak van de criminaliteit, in het bijzonder de drugshandel. Hij kreeg daardoor de bijnaam ‘Sheriff’. En dat Amoksi als minister absoluut niet kan tippen aan de reputatie van de huidige president als minister, zal ook vrijwel iedereen beamen.
Het is zeer ongepast om aan het einde van de regeerperiode nog eens een smerige trap na te geven aan een minister, waar je uiteindelijk zelf voor verantwoordelijk bent
Maar Santokhi’s kritiek is in veel opzichten misplaatst. Allereerst is hij als staatshoofd verantwoordelijk voor de verrichtingen van alle leden van zijn regering. Als iemand niet functioneert, dan dient hij hem of haar te vervangen. Maar dat heeft hij niet gedaan omwille van het voortbestaan van de coalitie.
Vicepresident Ronnie Brunswijk (Abop) heeft de afgelopen vier jaar tevergeefs steen en been geklaagd dat zijn ministers onvoldoende middelen kregen om hun beleid uit te kunnen voeren, wat vooral het Juspol-departement parten speelde. Daardoor nam de criminaliteit in het land ongekende vormen aan en was er een gebrek aan vrijwel alles.
Dat lag zeker niet alleen aan Amoksi, maar is ook het gevolg van de verkeerde prioriteiten die de regering (lees: vooral Santokhi) stelde. Dus is het zeer ongepast om aan het einde van de regeerperiode nog eens een smerige trap na te geven aan een minister, waar je uiteindelijk zelf voor verantwoordelijk bent.
Dat Santokhi zichzelf in Commewijne op de borst sloeg door te stellen dat híj heeft ingegrepen vanuit het kabinet en ervoor heeft gezorgd dat er daardoor extra politievoertuigen zijn geleverd, is in dat licht volslagen belachelijk en ronduit stuitend. Waarom moest dit vanuit het kabinet worden geregeld en zorgde hij er niet voor dat Juspol – vlak vóór de verkiezingen – zelf het geld kreeg om die voertuigen aan te schaffen?
Het heeft er veel van weg dat de president nu met plotselinge aankopen met overheidsgelden probeert het volk te paaien. En hij nu pas gaat doen wat zijn regering jaren heeft nagelaten. Dat is een zeer onwenselijke ontwikkeling, waar overigens de meeste kiezers doorheen zullen prikken.
- “Regering en coalitie dralen met Kiesregeling”..
- Natio is meer dan voetbal..
- Winkels waarvan kassasysteem niet in orde is moeten deuren …..
- Politiebond wil spoedonderhoud met korpschef na bejegening …..
- Markoesaverwerkingshal op terrein Melkcentrale Paramaribo..
- Telgt begint met interne organisatie van de OBS..
- Volksgezondheid: Geen sprake van uitbraak Humaan Metapneumo…..
- LVV zet Farmer Field School in markoesa op bij familie Soek…..
- President Santokhi verricht opening nieuwe waterinstallatie…..
- Bryan Renten aangesteld als CEO van Fernandes Group..
- SBF: Aandacht richten op meer sectoren economie..
- Presidentiële werkgroep bespreekt dringende actiepunten met…..
- Korpschef oriënteert zich persoonlijk op afdeling Verkeer..
- Mutatie schoolleiders nodig om niveau zwakkere scholen omho…..
- Nederland stopt vijf miljoen euro in Productie Krediet Fond…..
- Aantal HMPV-gevallen in India stijgt naar vijf..
- Leerkrachten binnenland terug naar hun standplaats..
- Reactie op VES artikel over crisis gezondheidszorg..
- Bewoners Lust & Rust verrast door 100% verhoging SWM-re…..
- Korpschef oriënteert bij afdeling Verkeer..
- Geldnood SVB dreigend gevaar voor Natio..