Misiedjan viert veertigjarig muziek jubileum met documentaire ‘Johan History’

door Steven Seedo
PARAMARIBO — “Ik ben blij dat ik leef en dat ik dit alles met mijn mensen – familie, fans en vrienden – mag meemaken. Sommige collega’s halen deze mijlpaal niet”, zegt Johan Misiedjan (54), die veertig jaar in de muziekwereld actief is. Misiedjan, ook bekend als ‘Latin King of Suriname’, heeft gedurende zijn carrière een blijvende impact gehad op de Surinaamse muziek- en entertainmentwereld.

Ter gelegenheid van dit achtste lustrum komt de bijna één uur durende documentaire ‘Johan History’ uit, waaraan de laatste hand wordt gelegd. Hierin neemt Misiedjan de kijker niet alleen mee op een muzikale reis, maar belicht ook de persoonlijke en culturele impact van zijn lange carrière, een uitgebreide en intieme kijk op zijn loopbaan. De film geeft inzicht in de evolutie van hem, beginnend als veertienjarige artiest en groeiend naar een gevestigde naam in de muziekwereld als bassist, toetsenist, zanger en producer.

“Ik ben blij dat ik leef en dat ik dit alles mag meemaken”

De documentaire mag worden gezien als vervolg en aanvulling op Misiedjans eerdere video biografie. ‘Johan History’ bouwt voort op deze basis, met nieuwe beelden, interviews en inzichten die een completer beeld geven van de man achter de muziek.
Door de documentaire te combineren met zijn eerdere werk, kunnen kijkers een diepgaander begrip krijgen van Misiedjans muzikale reis en de impact ervan op de Surinaamse cultuur. ‘Johan History’ biedt niet alleen de gelegenheid om zijn verleden te herbeleven, maar ook om de blijvende impact van zijn werk te waarderen.
Muzikale erfenis
De in Suriname geboren ‘Latin King’ woont al jaren in België. Hij was in augustus met zijn gezin in het land in verband met de afronding van de documentaire.
Een bijzonder aspect is de rol van zijn jongste zoon Xomairo ‘Kadoboy’ Misiedjan, die de jonge Johan van tien jaar speelt op de Centrale Markt in Paramaribo. Deze keuze voegt een persoonlijk en emotioneel element toe aan ‘Johan History’, waardoor kijkers een intiemere inkijk krijgen in de vroege jaren van Misiedjan en zijn ontwikkeling als artiest. Xomairo zong als driejarige de hit ‘Sisa’ met zijn vader tijdens een optreden op het jaarlijkse Kwaku Summer Festival in Amsterdam.
Met zeventien nummer 1-hits heeft Misiedjan een onmiskenbare stempel gedrukt op de Surinaamse en Latin muziekscene. Nummers als ‘Mi Lobi Wi’, ‘Waka Bun’, ‘Tide Neti’ en ‘Swiet Suriname’ hebben niet alleen zijn carrière gedefinieerd, maar hij heeft er ook de culturele identiteit van Suriname mee gepresenteerd aan een breder publiek. Het zijn niet slechts liedjes, maar ook een weerspiegeling van de diversiteit en rijkdom van de Surinaamse cultuur.
Het is te verwachten dat fragmenten van deze iconische nummers terugkomen in de documentaire, compleet met de verhalen van hoe ze zijn ontstaan: een waardevolle gelegenheid om Misiedjans muzikale bijdrage en de invloed ervan op de Latijns-Amerikaanse muziekwereld te erkennen.
Het was de bedoeling om het veertigjarige jubileum op 3 augustus te vieren met een show, maar omdat die zou samenvallen met de Suripop-finale werd daarvan afgezien. Echter, Misiedjan blijft bereid een show te geven als daar om zou worden gevraagd, omdat hij zich nog steeds nauw betrokken voelt bij de muziek en het publiek.