Miscommunicatie overheid leidt tot verbazing en chaos op en rond markten

Markten in Paramaribo gesloten, Nieuw-Nickerie toch enkele uren open
Terwijl in Paramaribo de markten, waaronder de Centrale Markt in het centrum van de stad, zaterdagochtend gesloten waren, blijkt de markt te Nieuw-Nickerie ’s morgens toch een aantal uren gewoon open te zijn geweest. Er bleek onduidelijkheid te zijn onder standhouders, die pas in de vroege ochtend van zaterdag vernamen, dat de markten gesloten moesten zijn conform de vrijdagavond, laat – na de nodige miscommunicatie vanuit de gezondheidsautoriteiten – bekendgemaakte aangepaste ocvid-19 maatregelen.
De markten in de stad waren inderdaad gesloten, maar de verbaasde marktverkopers waren zich ‘s morgensvroeg van niets bewust en besloten vervolgens hun waren maar te gaan verkopen op straat. Dat zorgde voor de nodige chaos voor en rond de Centrale Markt aan de Waterkant. Standhouders gingen overal hun producten uitstallen, van verse groente tot vis. Al snel werd het een drukte van jewelste en de reguliere covid-maatregelen leken  niet meer te bestaan.
Er ontstond een onoverzichtelijke situatie en de autoriteiten zullen zich ongetwijfeld meteen de vraag hebben gesteld of de  sluiting van de markten op zo’n korte termijn nadat het bekend was gemaakt, wel zo verstandig was. Was het niet beter geweest de markt gewoon open te houden, waardoor de situatie controleerbaar zou zijn geweest en geordend? In een reactie laat het districtscommissariaat van Nickerie de redactie van Dagblad Suriname weten, dat de markt inderdaad zaterdagochtend een paar uur open was. 
‘U moet begrijpen, dat hier niet iedere marktverkoper toegang heeft tot internet. Zo’n zestig procent van de verkopers is niet actief op social media. Er was vrijdagavond nogal wat miscommunicatie over de nieuwe covid-19 maatregelen, die pas laat die avond bekend werden gemaakt. Maar, rond vijf uur in de ochtend beginnen hier de marktverkopers al hun producten uit te stallen voor de verkoop en dat was dus ook zaterdagochtend het geval. Men was simpelweg nog niet op de hoogte van de beslissing van de autoriteiten, dat de markten gesloten moeten zijn.’
‘Als autoriteit doe je er alles aan ervoor te zorgen dat iedereen de covidmaatregelen naleeft. De Covidbrigade en de politie zijn op de markt geweest, doen fantastisch werk en toonden begrip voor de verkopers. Besloten werd dat zij een ultimatum kregen tot elf uur ’s morgens. Een deel van de verkopers is vervolgens de producten gaan verkopen op straat en dat werd toegestaan. Een ander deel bleef toch, maar die kun je niet vervolgens hardhandig gaan verwijderen. Het zijn mensen, geen criminelen, die toch ’s morgens vroeg verschenen om hun producten te gaan verkopen. De situatie hier, in Nickerie, is anders dan in de stad, Paramaribo.’
Op foto’s en video’s die op social media circuleren, was te zien, dat de markt te Nieuw-Nickerie een en al bedrijvigheid was en dat de meeste standhouders wel – zij het niet allemaal op de correcte wijze – een mond-/neuskapje droegen.
PK

Dit delen:

Vind ik leuk:
Like Laden…

………… (DB Sur)

Lees verder

Bron: Dagblad Suriname