MinOWC werkt aan verbetering curriculum beroepsonderwijs

Het Directoraat Beroepsonderwijs van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), is bezig met een reeks activiteiten om te komen tot verbeterde relevante curricula. Een van deze activiteiten was de online workshop op woensdag 10 juli 2024,van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) uit Nederland. De workshop heeft participanten inzicht gegeven in de Nederlandse kwalificatiestructuur en hoe curricula tot stand komen in samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven. SBB is een professionele organisatie die onder andere ondersteunt bij het ontwikkelen van de kwalificatiestructuur voor het beroepsonderwijs. Ook zorgt zij voor de afspraken met betrekking tot stages en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt.
De tweede online workshop is gehouden op woensdag 04 september jl. door de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De specifieke doelen bij deze workshop waren:
Begrijpen hoe belangrijk het is om de huidige behoeften aan vaardigheden te identificeren en te anticiperen op toekomstige.
Inzicht verkrijgen in de wereldwijde aanjagers van veranderingen en te anticiperen op de gevolgen daarvan.
Het identificeren van de belangrijkste componenten van een systeem bestemd voor het anticiperen op vaardigheden.
Tijdens de presentatie zijn de volgende onderdelen aan de orde gekomen:
Globaal overzicht van toegang tot werkgelegenheid en onderbenutting van arbeidskrachten, 2024 (projecties).
Veranderingen in de wereld, waaronder de demografie.
De snelle vergrijzing van de ontwikkelde wereld heeft diverse gevolgen, die specifieke maatregelen vereisen, zoals: verwachting van een tekort aan arbeidskrachten in kaart brengen; het aanbieden van activeringsmaatregelen ten behoeve van een hogere productiviteit en werkgelegenheid (bv. een leven lang leren, het aanleren van technologische vaardigheden aan oudere werknemers).
De beroepsbevolking is in de meeste ontwikkelingslanden nog jong: uitdaging om jongeren relevante vaardigheden aan te leren en om investeringen aan te trekken en banen te creëren.
Andere onderwerpen die ter sprake kwamen tijdens de workshop:
Globalisatie en handel
Veranderingen in de organisatie van werk
Arbeidsmobiliteit
Technologische ontwikkelingen en innovatie
Klimaatverandering en de transitie naar groene economie
Omscholingsmogelijkheden op alle vaardigheidsniveaus
Drijvers van verandering
De afstemming tussen het aanbod van vaardigheden en de vraag naar vaardigheden
Modellen voor het anticiperen op vaardigheden
Tijdens de workshop zijn participanten in discussiegroepen geplaatst om na te gaan welke systemen er in Suriname reeds bestaan, om de afstemming tussen vraag naar en aanbod van vaardigheden in balans te houden. Aan de workshop hebben vertegenwoordigers van de VSB, werknemersorganisaties ALS/BVL en BLTO, de Suriname National Training Authority (SNTA) en het MinOWC geparticipeerd. De door ILO verzorgde workshop zal in oktober een fysiek vervolg  hebben, wanneer ILO-vertegenwoordigers in Suriname zijn. Na de fysieke workshop in oktober is het de bedoeling dat een core team bestaande uit vertegenwoordigers van eerder genoemde organisaties, samen met de afdeling curriculumontwikkeling, het proces opstarten om de curricula van het Lager Beroepsonderwijs (LBO) te verbeteren.
The post MinOWC werkt aan verbetering curriculum beroepsonderwijs ..