PARAMARIBO — Naar aanleiding van het publieke debat en misvattingen rond het recent gelanceerde Royalties voor Iedereen (RVI) programma, geeft het ministerie van Financiën en Planning nadere toelichting over het doel, de opzet en het transformerend potentieel van het initiatief. Het RVI-initiatief is ontworpen om elke Surinaamer rechtstreeks te laten profiteren van de olie-inkomsten van het land, zonder dat dit leidt tot een verhoging van de staatsschuld.
Het betreft een toezegging van de overheid om een deel van de toekomstige inkomsten uit Blok 58 te delen met de bevolking – Surinaamse gezinnen en niet alleen investeerders of de elite – zodra die inkomsten gerealiseerd worden. Hoewel de olieproductie naar verwachting in 2028 van start gaat, is ervoor gekozen om senioren en mensen met een beperking als eersten uit te betalen. Het initiatief is geworteld in artikel 41 van de Grondwet en stelt burgers centraal via inclusieve en sociaal verantwoorde beleidsvorming.ADVERTISEMENT
“Het creëren van een mechanisme gekoppeld aan olieopbrengsten die pas in 2028 beschikbaar komen, vereiste zorgvuldige structurering in samenwerking met lokale banken”
Deze vervroegde uitbetalingen worden gefaciliteerd via lokale banken die vrijwillig deelnemen op basis van hun eigen analyse van het risico en de hoge opbrengst van het programma. Deze aanpak waarborgt dat het RVI inclusief, duurzaam en financieel verantwoord is, en de nationale inzet voor langdurige welvaart ondersteunt.ADVERTISEMENT
Waarom nu?
Ten eerste volgt de lancering op de Financial Investment Decision (FID) van Total Energies in oktober. Pas na deze cruciale toezegging kon de overheid een programma ontwerpen dat gekoppeld is aan toekomstige olie-inkomsten.
Ten tweede wilde de overheid juist de ouderen zo vroeg mogelijk iets teruggeven. Zij hebben de zwaarste offers gebracht en hebben de minste tijd om van de aanstaande olie-inkomsten te profiteren. Het RVI-programma zorgt ervoor dat zij nu al een deel ontvangen, als erkenning voor hun levenslange bijdrage aan de natie.
Ten derde vergde het opzetten van een innovatief financieel instrument meerdere maanden. Het creëren van een mechanisme gekoppeld aan olieopbrengsten die pas in 2028 beschikbaar komen, vereiste zorgvuldige structurering in samenwerking met lokale banken.
Wettelijk
Hoewel het programma in eerste instantie is gelanceerd via Staatsbesluit vanwege de dringende maatschappelijke noden, streeft het ministerie van Financiën en Planning ernaar om het RVI-instrument permanent wettelijk te verankeren via goedkeuring in De Nationale Assemblée. In het Staatsbesluit is expliciet een termijn van twaalf maanden genoemd.
RVI zal zich dus ontwikkelen tot een volledig wettelijk verankerd programma zodra het parlement weer in functie is. Het doel is duidelijk: snelle actie combineren met duurzame juridische bescherming.
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerd…..
- Amafo reageert op klacht Chas Mijnals: ‘beschuldiging is be…..
- ‘Zusterteams’ Yelyco op koers voor eerste klasse finale..
- Concubinaat en buitenvrouwen: tussen recht en realiteit..
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis..
- Hoofdstembureau Sipaliwini ontvangt stembiljetten..
- Vrijspraak Henk Rommy voor moord is definitief..
- Reyme: “Campagne zonder invloed van kapitaalkrachtigen”..
- Aptijt viert 30 jaar met jubileumfeest in Paradiso Amsterda…..
- Wie is Michael Ashwin Adhin?..
- Als reactie op de aanvallen van India is Pakistan nu een gr…..
- Voorbereiding op olie- en gasboom: Suriname moet scholing e…..
- ‘Oliesector biedt zowel kansen als bedreigingen’..
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini..
- ECD stuit op niet-gekeurde weegschalen bij supermarktcontro…..
- COVAB en HAN bundelen krachten voor sterkere zorgopleidinge…..
- Multitasker Meredith Joeroeja: ‘Foto’s en video’s liggen in…..
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst..
- ECD treft niet gekeurde weegschalen aan tijdens winkelcontr…..
- Staat: Geheim karakter stemmen bij mensen met beperking nie…..
- Bodybuildingdelegatie naar Barbados voor Roger Boyce World …..