Minister Vorswijk: “Wij kijken nog steeds uit naar de erkenning van Saamaka Daka”

“Wij kijken uit naar de erkenning van de Saamaka Daka. De erkenning vanuit de overheid moet nog komen,” zegt minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Vorswijk, die van Saramaccaanse afkomst is, ziet graag dat deze dag ook door de overheid erkend wordt net als alle dagen van andere groepen in Suriname.
De Saramaccaners hebben gisteren 259 jaar vrede met de koloniale overheid herdacht. Op 19 september 1762 werd in Suriname vrede gesloten met de Saamaka. Door dit verdrag werden de Saramaccaners als vrije mensen erkend.
“Het is een dag om te bezinnen dat ongeveer tweehonderd jaar terug, de koloniale overheid vrede heeft getekend met de Saramaccaners. Voor mij is het een heel belangrijke dag. Het is wel jammer dat deze dag niet bekend is onder de Saamaka zelf en de Surinaamse gemeenschap. Men beseft niet dat deze dag voor hun is. Weinig mensen weten over deze dag,” zegt Vorswijk in gesprek met Suriname Herald.
Volgens haar zullen Saramaccaners eraan werken door zelf vorm te geven aan deze dag. “Wanneer het om iets gaat van jou, ga je het zelf moeten doen. Jij gaat het zelf moeten trekken om die dag te maken tot iets dat jij wil, omdat niemand anders het voor je gaat doen. Het is een dag waarop wij gaan moeten bundelen. Onze voorouders hebben de durf genomen om vrede te sluiten. De Saamaka moeten bundelen en beseffen dat ze moeten opkomen voor zichzelf,” zegt de politica.
De bewindsvrouw zegt verder dat de Saramaccaners zelf gaan moeten plannen om meer activiteiten te organiseren en meer bekendheid geven aan deze dag. Vooral de jongeren moeten de geschiedenis kennen.
Henry Kafe, kapitein uit het dorp Klaaskreek, vindt de bundeling van de Saramaccaners heel belangrijk. “Wij als Saramaccaners moeten nu beseffen dat we een moeten worden. Als dat nu niet gebeurt, zullen we nooit meer een worden. We hebben heel veel te doen. Saramaccaners leven nog in hokjes. Weh prati un srefi lek’ buskondre sma. Te lek’ a dei fu tide un no sabi dat un na wan,” merkt de kapitein op.
In Asidonhopo is de dag niet onopgemerkt voorbijgegaan. Er waren activiteiten samen met granman Albert Aboikoni.
Simone Awanna