Minister stelt Clad-onderzoek in bij Nationaal Jeugdinstituut

09/12/2020 16:04 – Merredith Bruce

Het Nationaal Jeugdparlement in vergadering. : dWT Archief  
PARAMARIBO – Het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken heeft de Centrale Landsaccountantsdienst (Clad) gevraagd om onderzoek te doen naar de besteding van gelden bij het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), waaronder ook het Nationaal Jeugdparlement (NJP) valt. “Men praat over een NJP maar laat mij u één ding vertellen, er is niet eens één financieel verslag van het jeugdparlement. Ik bedoel, je bent een zelfstandig orgaan en moet dus een jaarverslag en financiële verslagen hebben en als je me dat niet kunt aantonen dan wil ik wel weten wat er met de gelden gebeurd is”, zegt minister Rishma Kuldipsingh tegen de Ware Tijd. Mocht het onderzoek van de Clad geen uitsluitsel geven over waar de gelden naar toe zijn, dan wordt de procureur-generaal ingeschakeld, zegt de bewindsvrouw.
Het Clad-onderzoek is onderdeel van een hele ‘screening’ vanuit het ministerie als het gaat om het reilen en zeilen binnen het NJI met in het bijzonder het NJP. Het departement heeft een speciaal team ingesteld dat het jeugdparlement zal moeten evalueren.
De bedoeling was dat er deze maand verkiezingen zouden worden gehouden voor een nieuw jeugdparlement, maar die zijn voorlopig aangehouden vanwege de evaluatie. “We hebben zes maanden tot een jaar uitgetrokken hiervoor en als het zover is, zullen we de verkiezingen wel laten doorgaan”, zegt Kuldipsingh.
Ze meent dat het nu wel tijd is om dit orgaan te evalueren. “Als het al zestien jaar functioneert en we merken nog geen resultaten dan is het wel tijd om te evalueren ja.” Ook jongerenorganisaties en de jeugdparlementariërs zelf zullen hierbij worden betrokken.
Wat de bewindsvrouw zelf betreft, mag dit orgaan voortbestaan. Echter, ze wil er een andere invulling aangeven en wellicht krijgt het orgaan ook een andere naam. Kuldipsingh vindt dat het jeugdparlement een politieke vorm had aangenomen wat volgens haar nimmer zo mag zijn. “We moeten er voor alle jonge Surinamers zijn, het is dus niet de bedoeling dat jongeren of politieke organisaties daar worden geaccommodeerd.”
Daarnaast vindt zij dat leden van dit orgaan zich in het veld moeten bewegen om te weten wat er speelt onder de jongeren en deze problemen vervolgens rapporteren aan het ministerie. “Het is niet slechts vergaderen.”
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname