Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) rekent op de steun van een aantal landen in de regio voor zijn mogelijke uitverkiezing als secretaris-generaal bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Om gekozen te worden voor deze topfunctie zijn er achttien stemmen nodig. De bewindsman heeft zich reeds verzekerd van de stem van zeventien landen.
De veertien landen binnen de Caricom hebben unaniem aangegeven dat ze achter Suriname staan. In het CDS-programma Tak’ Kon Mit’ Mi via GOV TV zegt de bewindsman, dat Suriname de afgelopen jaren meer respect heeft opgebouwd binnen het Caribisch gebied. Het land heeft ook de kwaliteiten getoond wat zich vertaald heeft in de ondersteuning van de kandidatuur.
Ramdin stelt dat naast de Caricom-landen hij ook mag rekenen op de steun van Chili, Honduras en Peru. Hij verwacht dat na de verplichte presentatie op 10 februari nog een paar landen zich zullen scharen achter de kandidatuur van Suriname. Op die datum moeten beide kandidaten in gesprek gaan met de lidstaten van de OAS om hun plannen en prioriteiten te presenteren.
Op 11 februari volgt een dialoog met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. De huidige secretaris-generaal, Luis Almagro, beëindigt zijn ambtstermijn op 25 mei 2025. Zijn tegenhanger is de minister van Buitenlandse Zaken van Paraguay Rubén Ramírez Lezcano.
Minister Ramdin heeft al nagedacht over welke zaken hij graag wenst te vergaderen mocht hij gekozen worden. Zo heeft hij graag dat de OAS haar waarde terugwint op het westelijk halfrond. Deze positie is enigszins gedevalueerd door diverse omstandigheden. Verder wenst de kandidaat secretaris-generaal ook de conflicten in de regio te begeleiden.
De OAS-secretaris-generaal heeft de belangrijke taak om te helpen zoeken naar een oplossing. Naar zeggen van Ramdin is er op langere termijn een politiek stabiel en welvarend westelijk halfrond nodig. Indien gekozen wil hij institutionele hervormingen doorvoeren en meer eenheid bouwen tussen de lidlanden.
Ramdin wil bijvoorbeeld Nicaragua weer binnen de OAS brengen omdat landen alleen op een internationaal forum problemen kunnen oplossen. De kandidaat secretaris-generaal bestempelt het als uniek voor Suriname en het Caribisch gebied indien hij die topfunctie mag bekleden.
- Laatste dag om noodzakelijke wetten goed te keuren in DNA..
- Korps Surinaamse Verkeersvrijwilligers kijkt terug op bewog…..
- Eerste vuurwerkslachtoffer: 20-jarige jongeman raakt gewon…..
- Bewolkt en veel regen in de middag..
- President bij jaarafsluiting kabinet: ‘veelbewogen en succe…..
- Weduwe van Desi Bouterse zegt telefonisch onderhoud met pre…..
- Twijfels over officiële verklaringen rond opduiken lichaam …..
- Zuid-Koreaanse onderzoekers vragen arrestatiebevel aan voor…..
- Vincent Steven Van Gom (57) Amsterdam 28-12-2024..
- Desire Delano Bouterse (79) Paramaribo Suriname 24-12-202…..
- Twijfels vogelaanvaring als oorzaak vliegtuigcrash in Zuid-…..
- Ingrid Bouterse ziet af van telefonisch gesprek met Santokh…..
- Kans op lokale zware onweersbuien..
- Twee lijken, drugs en vliegtuigonderdelen gevonden op plek …..
- Jordan wordt vandaag beëdigd als 3e onderminister..
- Geneviévre Jordan wordt vandaag beëdigd tot onderminister..
- BESCHOUWING — Dood van Bouterse is zegen voor Santokhi..
- Zoon president Santokhi moet zich uiterlijk 2 januari melde…..
- Echtpaar Goeldjar-Gangadinherdenkt diamanten huwelijk..
- Wilde verhalen in Nederlandse pers over verblijfplaats Bout…..
- Surinamers willen altijd het foute graag normaal maken..