De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft op maandag 30 juni, Suriname officieel erkend als malariavrij land. Ter gelegenheid van dezer mijlpaal, hield de minister van Volksgezondheid, drs. Amar Ramadhin, de volgende toespraak:
Landgenoten,
De droom van veel Surinamers en van talloze malaria-experts, is vandaag werkelijkheid geworden: Suriname is officieel erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie als malariavrij land. Wij zijn formeel geïnformeerd door de directeur-generaal van de WHO, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dat Suriname is opgenomen in het officiële WHO-register van landen die malaria succesvol hebben geëlimineerd. Dit is een erkenning voor meer dan 30 jaar onafgebroken inzet. Malaria is decennialang één van de meest dominante en dodelijke infectieziekten geweest in Suriname. Het heeft levens gekost, gezinnen verscheurd, en hele gemeenschappen geraakt – vooral in het binnenland. Vandaag sluiten we dat hoofdstuk af.
Suriname is met trots het eerste land in de Amazoneregio dat deze certificering ontvangt. Dat hebben we te danken aan jarenlange politieke betrokkenheid, de inzet van veldwerkers, medisch personeel en wetenschappelijke ondersteuning. Onze experts zijn op professionele en onderbouwde wijze het veld ingetrokken, en dat heeft nu geleid tot deze bijzondere erkenning. De WHO stelt twee voorwaarden aan malariavrije certificering:
Minimaal drie jaar geen lokale transmissie van malaria – en dat is sinds november 2021 het geval in Suriname.
Een bewezen capaciteit om herintroductie te voorkomen – en ook daaraan voldoet Suriname.
Hoewel we nog importgevallen hebben geregistreerd, is er sinds 2021 geen enkele lokale besmetting geweest. Maar de dreiging blijft reëel. Onze buurlanden Guyana en de noordelijke staten van Brazilië kennen nog 20.000 tot 30.000 besmettingen per jaar. Met name de goudvelden en grensgebieden blijven kwetsbaar. Daarom zeg ik dit duidelijk: We mogen trots zijn. We mogen dit heuglijk moment vieren, absoluut. Maar we moeten ook waakzaam blijven. Preventie, educatie, snelle opsporing en samenwerking blijven cruciaal. Nog deze week organiseren we een gezamenlijke persconferentie met de PAHO om verder in te gaan op deze prestatie en het vervolgtraject. Beste landgenoten, we zijn nu een stap verder. Malariapillen voor het binnenland zijn niet meer nodig. Maar de verantwoordelijkheid om waakzaam te blijven ligt bij ons allemaal – als overheid én als gemeenschap. Het is belangrijk om te erkennen dat dit succes werd geboekt ondanks enorme uitdagingen. Vanaf 2020 hadden we te maken met een wereldwijde COVID-19-pandemie, een zware economische crisis, en ook een HR-crisis in de zorgsector, veroorzaakt door onder andere braindrain. In zo’n context is het des te bijzonder dat we malaria konden blijven bestrijden met volle inzet. De regering heeft, ondanks alle kritiek en beperkingen, bewust gekozen om de financiering en de kerntaken van het malariaprogramma in stand te houden. Had men toen besloten om dit programma op een zijspoor te zetten, dan hadden we dit succes vandaag niet kunnen vieren. Deze overwinning past binnen een bredere visie: het Disease Elimination Initiative 2030. We kijken als ministerie vooruit. Een volgende prioriteit die reeds op de agenda staat, is de eliminatie van virale hepatitis B. De strategie hiervoor wordt momenteel uitgewerkt, met de intentie om ook deze infectieziekte terug te dringen tot nul transmissie. Tot slot wil ik alle betrokkenen – van veldwerkers tot beleidsmakers, van partners tot gemeenschappen – hartelijk bedanken. Dit is niet alleen een overwinning voor de volksgezondheid, maar een overwinning van samenwerking, volharding en vertrouwen. Suriname, gefeliciteerd. Dit is ónze prestatie. En onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om te behouden.
The post Minister Ramadhin: ‘Suriname officeel erkend als malariavrij’ ..
- Newmont publiceert Duurzaamheids- en Belastingenrapport 202…..
- David Pinas timmert Yelyco in thriller naar mannen volleyba…..
- Mijnwerker bij thuiskomst beroofd..
- Indringer breekt woning binnen en verwondt vrouw in Wanica..
- Olieprijzen stijgen fors na Israëlische aanval op Iran..
- Constitutioneel Hof uitgehold; advocaat van Dijk sluit inte…..
- Start nieuw muziekjaar d’Orkest..
- Video -Egypte heeft inwoners van de wijk Ismaeli in Caïro b…..
- Drie gewapende overvallen in zes uur in Paramaribo en Wanic…..
- Zwaarbewapende nepagenten beroven buitenlander van 2 kg gou…..
- 13-jarige gewond bij steekincident op school..
- Suriname tegen Panama, Guatemala en El Salvador in WK-kwali…..
- Kersten verwerft 50 procent in port facility..
- Politieke val Santokhi: van beloftevol begin naar oppositie…..
- Baitali en FIRM ontwikkelen havenproject ‘Dordt’ te Commewi…..
- Ex-piloot: ‘Nieuwe poppetjes, zelfde rot, SLM blijft gegijz…..
- Reactie op: Brunswijk moet aftreden…..
- Gewapende overvallen achter elkaar in Paramaribo en Wanica..
- Kabinet houdt kaken stijf over vragen rond gelekte missives…..
- Dyon Denswil: ‘Ik heb Rotterdam Ahoy van mijn saus laten pr…..
- Buurman verwondt dronken man met ’tjap’ na woordenwisse…..