Minister Ramadhin niet ontevreden over vijf maanden vaccinatiecampagne

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid blikt niet ontevreden terug op de afgelopen vijf maanden van de COVID-19-vaccinatiecampagne. De campagne is op 23 februari gestart. De bewindsman haast zich echter erbij te zeggen dat de communicatie opgevoerd moet worden, vooral wanneer het gaat om de districten Marowijne, Coronie, Para, Brokopondo, Sipaliwini en het binnenland. In deze gebieden is de vaccinatiegraad nog laag.
Ongeveer 212.000 personen hebben in de afgelopen vijf maanden het eerste prikje ontvangen, waarvan zo’n 205.000 met het AstraZeneca-vaccin zijn ingeënt. Dit is lange tijd als enige vaccin ter beschikking geweest in Suriname. Twee weken geleden kon Suriname ook beschikken over Sinopharm, waarvan zo’n 6000 doses reeds zijn toegediend en waarvan ook twee prikjes gegeven worden.
Van de ruim 212.000 gevaccineerden zijn ruim 42.000 volledig gevaccineerd. Minister Ramadhin verwacht dat alle tot nog toe gevaccineerden voor de volledige vaccinatie gaan. Hij hoopt dan binnen de komende twee maanden rond de 40 procent vaccinatiegraad te bereiken.
Dit neemt echter niet weg dat er meer mensen bereikt zullen moeten worden. “We kijken niet alleen naar het aantal, maar ook naar de risicogebieden en de districten,” zegt de bewindsman. Volgens de minister lopen de districten Marowijne, Para, Brokopondo, Sipaliwini en Coronie nog behoorlijk achter qua vaccinatie.
“Er worden pogingen gedaan om de vaccinatiebereidheid te verhogen, maar er is ook veel ruis, fake news, veel vragen, bezorgdheden en onzekerheden.” Volgens minister Ramadhin kan niet verwacht worden dat deze zaken van de ene op de andere dag omslaan. “Het is de taak van de overheid, het ministerie van Volksgezondheid, het BOG en diverse deskundigen om de communicatie met die gebieden op een andere manier te doen.”
Minister Ramadhin merkt op dat er andere knelpunten in de communicatie zijn en dat daarop ingespeeld moet worden. De Medische Zending zet zich in het binnenland in om via communicatie de bereidheid te verhogen. Minister Ramadhin heeft met een delegatie gesprekken gevoerd met het traditioneel gezag, dat zijn volledige ondersteuning heeft toegezegd.
De bewindsman zegt dat bereidheid een proces is en van persoon tot persoon verschilt. Suriname heeft de ondersteuning van de PAHO, het Unicef en het Rode Kruis Nederland die middelen beschikbaar zullen stellen voor de communicatie in de gebieden waar dat nodig is.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald