Minister Ramadhin: bed- en isolatiecapaciteit worden uitgebreid

De bed- en isolatiecapaciteit op de verpleegafdelingen van ziekenhuizen en Residence Inn worden uitgebreid, zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid gisteren op de COVID-19-persconferentie. Landelijk telt de Intensive Care veertig bedden, waarvan momenteel negen bezet zijn. Verder liggen er totaal 96 personen op de verpleegafdelingen van het Regionaal Ziekenhuis Wanica en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.
Minister Ramadhin zei dat er, voor wat de verpleegafdelingen betreft, continu wordt gewerkt aan het vergroten van de capaciteit van 103 naar 168 bedden in de eerste week van januari. Ook de isolatiecapaciteit zal deze week nog worden uitgebreid. Vooral de isolatie-unit van Residence Inn zal worden vrijgemaakt en daar kunnen ongeveer 130 tot 150 plekken gecreëerd worden. Momenteel is 54 procent van de beschikbare isolatieruimtes bezet.
De bewindsman merkt op dat er in de afgelopen week een zekere mate van stabiliteit in het aantal positief geteste COVID-19-patiënten is geweest. Er is volgens hem dus nog geen daling in zicht. Suriname zit momenteel op gemiddeld 58 nieuwe gevallen per dag, waarbij het reproductiegetal (R) dichtbij een is. “Dit betekent dat wij op dit moment op basis van de R van een wel een zekere mate van geruststelling hebben,” zei minister Ramadhin. Hij waarschuwt echter dat er slechts een heel kleine wijziging in infecties nodig is. De ‘R’ kan ook gaan fluctueren bij de stijging van infectiegevallen en de hoge besmettingsgraad.
Het percentage positief geteste oftewel Positivity Rate, schommelde de afgelopen week tussen de twintig en vijfentwintig procent. De gezondheidsautoriteiten streven naar onder de vijf procent zoals ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt, wil men dat er sprake is van een stabiele controle van het aantal positieven.
Minister Ramadhin verwacht wel dat er de komende weken een ‘inhaalslag’ van positief geteste personen zal zijn, dit vanwege de feesten en samenscholingen die er in de afgelopen dagen in verband met de feestdagen zijn geweest. Hij doet daarom een beroep op de samenleving om zich in geval van symptomen te laten testen. “Er is genoeg testmateriaal en er zijn voldoende plekken om te testen.”

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald