Minister Raghoebarsing aan nieuwe regering: ‘Blijf af van de monetaire reserves’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — “Blijf af van de monetaire reserves! Het geld is van het publiek en niet van de staat.” Zo luidde één van de adviezen die minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning maandag tijdens een persconferentie in Residence Inn de aankomende regering gaf.

De scheidende minister haalde aan hoe belangrijk de reserves zijn. “Een deel van de reserves is nodig om schulden te kunnen betalen, de reserves zijn ook nodig als dekking voor de Surinaamse dollar, zodat een hoge inflatie kan worden voorkomen.”

“Voorzichtig met de staatsuitgaven, voorzichtig met het aangaan van nieuwe schulden en aandacht blijven geven aan inflatie en koersbeheersing”minister Stanley Raghoebarsing

Hij stelde dat het heel veel tijd, werk en moeite heeft gekost om deze beheersbaar te krijgen. Volgens cijfers die de minister presenteerde is de inflatie gegaan van 60,8 procent in 2020 naar zes procent in 2025.

Voorzichtigheid met schulden

Uit de presentatie van de bewindsman kwam ook naar voren dat de internationale reserves, die in 2020 585 miljoen waren, zijn gegroeid naar 1,6 miljard. Raghoebarsing adviseerde de komende regering daarom de buitenlandse schulden te blijven betalen en de credit rating van het land niet in gevaar te brengen. “We gaan de goede kant op, maar we zijn nog niet helemaal uit de crisis. Dat betekent voorzichtig met de staatsuitgaven, voorzichtig met het aangaan van nieuwe schulden en aandacht blijven geven aan inflatie en koersbeheersing.”

De minister gaf aan dat hij deze zaken ook heeft besproken met de nieuwe regering. “Voorzichtig met nieuwe schulden maar vooral wáár je ze gaat nemen. Het kan dat er leningen moeten worden genomen om oude schulden af te lossen dan moet daar heel voorzichtig mee worden omgegaan. Voorzichtig dat je dan niet weer in de val loopt van schuldenaren die je land weer in problemen gaan brengen.”

Geldstromen en belasting

De naleving van de regels bij de instroom over de beschikbaarstelling van de deviezen is ook besproken met de nieuwe regering. “De naleving moet beter. De dollars moeten blijven binnenkomen. Ze komen nu wel, maar zijn onvoldoende beschikbaar voor de markt en dat betekent dat er druk ontstaat op die koers”, aldus Raghoebarsing. Hij benadrukte dat de geldstromen strak in de gaten moeten worden gehouden, zodat er niet teveel SRDs in omloop worden gebracht.

Raghoebarsing: “In 2024 zijn de belastinggrenzen verlaagd, maar ik adviseer de inkomende regering om deze niet verder omlaag te brengen.” Als reden hiervoor gaf de bewindsman aan dat Suriname één van de laagste percentages voor loonbelasting heeft.

De minister toonde zich heel tevreden over de verrichtingen van zijn medewerkers en zeker die van de belastingdienst. “De inkomsten uit de belastingen lopen perfect goed”, klonk Raghoebarsing trots.