Minister Pokie dient ontslag in

Minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft haar ontslagbrief gisteren ingediend bij president Chan Santokhi. De brief is momenteel in behandeling genomen. Het is des president die het ontslag moet aanvaarden en aangeeft wanneer het ingaat, laat een ABOP-topper aan Suriname Herald weten. De verwachting is dat zij haar ontslag na 16 juli zal krijgen.
Ondanks administratieve fouten die zijn gemaakt, ziet de ABOP graag dat Pokie een ‘soft landing’ krijgt, weet de topper te vertellen.
Binnen de partij zijn er al vier kandidaten naar voren geschoven om de open post in te vullen. Een daarvan is Dinotha Vorswijk, die momenteel parlementariër en ABOP-fractieleider is. De kandidaten worden gedragen door de achterban.
Ondervoorzitter van de ABOP, Marinus Cambiel, geeft te kennen dat het ontslag van Pokie een aangelegenheid is van de president. Hij maakt duidelijk dat de ABOP geen druk kan uitoefenen op de president. “Hij is de president van het land, hoe kan je druk op een president uitoefenen?”, vraagt hij zich af.
De ABOP maakt deel uit van de regering en heeft een samenwerking. Er zijn eveneens afspraken gemaakt wanneer partijen een samenwerking aangaan, zegt Cambiel.
Pokie is sinds 12 mei met verplicht verlof. President Santokhi had een onderzoekscommissie ingesteld, die zou nagaan of er onregelmatigheden waren op het ministerie van GBB. Zowel de regering als de samenleving zijn geconfronteerd met informatie over het ministerie en de bewindsvrouw.
“Ik heb slechts correcties gepleegd op stukken van gronden, die al waren uitgegeven en niets anders gedaan. Het zijn toewijzingsbeschikkingen van personen waarop er naamfouten waren gemaakt, die gecorrigeerd moesten worden en die correcties heb ik gepleegd. De mensen hadden de beschikkingen voor mijn aantreden gehad,” liet Pokie eerder weten aan Suriname Herald.
De bewindsvrouw was op 30 juni met spoed opgenomen na klachten van pijn op de borst. Daarna lag ze ter verpleging in het Thorax Centrum Paramaribo. Na een opname op de afdeling Coronary Care Unit van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is ze sinds 6 juli weer thuis.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald