Minister Nurmohamed sprak wél over Yogh Fontein

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken heeft tegenover de pers verklaard dat zijn collega en partijgenoot Henry Ori, minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, verkeerd zou zijn geïnformeerd over de vermeende naamswijziging van de fontein op het Vailliantsplein naar Yogh Fontein. Hij bestempelde de onbekende informanten – zonder namen te noemen – als ’tarantula’s’ en stelde dat het hier slechts om een ’troetelnaam’ zou gaan.
De samenleving is intussen wel gewend geraakt aan de omstreden uitlatingen van de OW-minister, die sinds zijn aantreden regelmatig op kritiek stuit. Zijn eerdere opmerking dat het volk moet “voelen wat het betekent als verkeerd beleid wordt goedgekeurd” – verwijzend naar het bewust niet ophalen van waterwegen – is velen nog vers in het geheugen.
Ook tijdens een staking van vuilophalers, die naar eigen zeggen nog steeds niet betaald waren, viel Nurmohamed op door te suggereren dat het geen probleem zou zijn als vuil langer bleef liggen. “Kip is duur, dus mensen gooien minder weg,” stelde hij toen, waarmee hij de stankoverlast probeerde te bagatelliseren.
Woensdag zette de bewindsman zichzelf opnieuw in het middelpunt van de discussie. Bij de oplevering van het door het bedrijfsleven herstelde Vailliantsplein en de fontein bij het Statenmonument, verklaarde Nurmohamed dat gekozen was voor de naam Yogh Fontein, vernoemd naar het bedrijf dat in ppp-verband aan het herstel had gewerkt en tevens het beheer op zich zou nemen.
De naamswijziging leidde tot felle kritiek uit de samenleving. Niet alleen vanwege de historische waarde van het Vailliantsplein en het Statenmonument, maar ook omdat velen dit als cultureel vandalisme beschouwen. Ondanks ingezonden stukken en maatschappelijke verontwaardiging, bleef de minister stil, totdat het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zich hierover uitsprak.
Het ministerie noemde de naamswijziging ‘onaanvaardbaar’. “Deze hernoeming heeft plaatsgevonden zonder enig overleg met, of toestemming van, het ministerie en is bovendien in strijd met de culturele en historische waarde van het monument waarvan de fontein deel uitmaakt,” aldus een verklaring. “De fontein maakt integraal deel uit van het Statenmonument, ook wel bekend als het Monument voor het Koloniale Parlement.”
Woensdag reageerde Nurmohamed fel op mediavragen. Hij stelde dat minister Ori was misleid door ’tarantula’s’, maar dat hij zijn collega intussen van de juiste informatie had voorzien. Wat die juiste informatie precies inhoudt, blijft vooralsnog onduidelijk. Feit is dat de OW-minister zelf op 3 april, tijdens de oplevering, de naam Yogh Fontein in de mond nam en expliciet verwees naar de betrokken onderneming.
Bekijk hier het interview met minister Nurmohamed:[embedded content]
Het interview is gepubliceerd als een productie van de Communicatiedienst Suriname en werd eveneens als persbericht verspreid.
Waarom de bewindsman nu spreekt over een troetelnaam en de schuld in andermans schoenen schuift, roept dan ook vragen op.