Defensieminister Krishna Mathoera, die als vrouwelijke kandidaat tijdens de afgelopen verkiezingen in 2020, het hoogste aantal stemmen behaalde in de geschiedenis van Suriname, sprak onlangs met Dagblad . over haar politieke ambities en de toekomst van het land. Mathoera werd destijds als een potentiële presidentskandidaat gezien, mede doordat ze meer stemmen kreeg dan de vorige president, Desi Bouterse. ‘’Maar mijn ambitie is niet per se gericht op het presidentschap, maar op het dienen van Suriname’’, verduidelijkte Mathoera. “In welke functie dat is, maakt niet uit. De functie is zeker wel belangrijk, omdat je via besluiten het leven van zoveel mensen kunt beïnvloeden, maar uiteindelijk gaat het om het dienen van Suriname”, voegde Mathoera eraan toe.
De minister benadrukte dat haar politieke toekomst in de handen van de partijstructuur ligt en dat zij als een democraat, de partijdemocratie het recht geeft om te bepalen wie de hoogste functie zal bekleden. Gezien haar prominente rol binnen de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) en de vele stemmen die ze kreeg, zagen velen in Mathoera de toekomstige leider van het land. Hoewel zij in 2020 aanzienlijke steun verwierf, erkende Mathoera dat de partij op dat moment ook moest overwegen, hoeveel draagvlak er binnen de samenleving was voor haar leiderschap. “Ik had in 2020 veel steun, maar niet de meeste. Je moet altijd rekening houden met het draagvlak dat je hebt in de samenleving.”
Toekomst van de VHP
Mathoera benadrukte dat het belangrijk is om de verwachtingen van de mensen te begrijpen en hierop in te spelen. ‘’De afgelopen jaren zijn er namelijk zware, en soms impopulaire, beslissingen genomen die invloed hebben gehad op het leven van Surinamers. Er zijn veel mensen die teleurgesteld zijn, maar het gesprek met hen helpt om begrip te creëren. We hebben als regering moeilijke maatregelen genomen die uiteindelijk noodzakelijk waren.” Volgens de minister is het van cruciaal belang dat de partij hard blijft werken om het verhaal van de afgelopen beleidskeuzes te communiceren, zodat de bevolking begrijpt waarom deze besluiten werden genomen en waarom ze noodzakelijk waren voor de toekomst van Suriname. “Communicatie is enorm belangrijk in de politiek. Mensen maken keuzes op basis van informatie, en daarom moeten we transparant zijn en verantwoording afleggen voor onze beslissingen.”
Contact met de bevolking
Met de verkiezingen in het verschiet, zei Mathoera dat haar partij zich goed moet voorbereiden. Hoewel ze de afgelopen periode als minister weinig tijd had voor een actieve campagne, is ze van plan om de komende maanden het veld in te trekken en direct contact te maken met de mensen. “Als minister van Defensie ben ik dagelijks in contact met de samenleving. Ik ga naar de markt, de supermarkt, en ik spreek met mensen. Ik merk dat ze niet ontevreden zijn over Defensie, maar we moeten nog harder werken.”
De minister is van mening dat directe communicatie met de bevolking essentieel is. In haar vorige periode als parlementariër begon ze al vroeg met straatcampagnes en het zoeken van directe contacten. Dit keer, als minister, is dat moeilijker vanwege de zware verantwoordelijkheden die haar ministerie met zich meebrengt.
Financieel beheer van Defensie
Mathoera ging ook dieper in op haar aanpak van het financiële beheer binnen het ministerie van Defensie. Ze legde uit hoe ze haar ministerie draait – als een verstandige huisvrouw – met het verstand van een huisvrouw, door zorgvuldig om te gaan met de beschikbare middelen en het zoeken naar extra donaties om de begroting in balans te houden.
“Een goed financieel beheer is de basis voor alles. Als je geen geld hebt, kun je niks doen. Hetzelfde geldt voor de overheid. Je kunt geen infrastructuur ontwikkelen, je kunt de veiligheid niet waarborgen als je geen geld hebt.”
De minister zei dat onder haar leiding, het ministerie erin geslaagd is om de personeelskosten drastisch te verlagen, waardoor meer middelen ingezet konden worden voor operationele activiteiten, zoals militaire operaties die gericht zijn op het verhogen van de zichtbaarheid van het leger in de samenleving en het verbeteren van de veiligheid in het land.
“Toen ik begon, was 96 procent van de begroting voor personeelskosten. Nu is dat gedaald naar 83 procnet, en dat maakt het mogelijk om 17 procent van de begroting in te zetten voor operaties en de bescherming van de samenleving”, aldus Mathoera.
Ze merkte op dat het belangrijk is om een gezonde balans te vinden tussen de personeelskosten en de noodzakelijke investeringen voor de veiligheid en het welzijn van Suriname.
‘’Het doel is om uiteindelijk 60 procent van de begroting aan personeelskosten te besteden en de overige 40 procent te gebruiken voor investeringen en onderhoud. ’’Mathoera sloot het gesprek af door haar vastberadenheid te onderstrepen om te blijven werken aan de vooruitgang van Suriname.
“Mijn ambitie …
- In 2025 worden vijf exploratieputten geboord in Surinaams z…..
- Caricom..
- Jeane Helene Leliënhof..
- OW-minister Nurmohamed: ‘Het was een wens van de NDP dat cr…..
- NDP klaagt Guyana aan bij Caricom: “Onrechtmatige handeling…..
- Brandstofprobleem KPS opgelost..
- Santokhi spreekt VN-topman en EU-chef over mondiale..
- Kasmiatoen – Tonia – Brandon-Nitiredjo..
- Bamboe potentieel: nieuwe kracht achter duurzame bouw..
- Presidentiële werkgroep ‘Platform Grondzaken’ ontvangt weke…..
- Grenada’s Mitchell: Bied excuses aan en betaal herste…..
- Registratie politieke organisaties: APP stukken kwijt door …..
- Politie eindelijk ingetrokken in nieuw gebouw Moengo..
- Tralalaa-economics van Chan en Bouta. Bent u de afgelopen 5…..
- Kapotte waterleidingbuis zorgt voor lage waterdruk Leiding …..
- Jagesar: Suriname verwacht in 2026 tweede FID..
- Financiën politieke partijen..
- President Santokhi presenteert Surinames vorderingen op Car…..
- MOU versterkt ontwikkeling EAG-luchthaven..
- Regering keurt ontwerpwet Wijziging Anti-corruptiewet 2017 …..
- Prognose 25 mei 2025..