Minister Mac Andrew wil gerichte aanpak arbeidsmarktbeleid

Een monitoringscommissie genaamd ‘Suriname Mid-Term Labour Market Policy 2022-2025’ zal het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) moeten ondersteunen in een gerichte aanpak van het arbeidsmarktbeleid. De commissie is donderdag 18 mei door AWJ-minister Steven Mac Andrew voor de periode van een jaar geïnstalleerd. Het team wordt geleid door de onderdirecteur Arbeidsmarkt, Naomi Esajas-Friperson.
Het bedoeld beleid heeft betrekking op werkgelegenheid, arbeidsparticipatie, arbeidsinclusie, inzetbaarheid, onderwijs, vakopleiding en ondernemerschap. Gefocust wordt op jongeren, vrouwen, plattelandsbewoners, mensen met een beperking en langdurige werklozen. Volgens minister Mac Andrew vragen bepaalde ontwikkelingen op de arbeidsmarkt dringende aandacht. Hij noemt gokken een sociaalmaatschappelijk vraagstuk met een enorme negatieve invloed op de arbeidsmarkt.
Ook speelt de aanhoudende klacht van werkgevers dat er een tekort is aan arbeidskrachten, terwijl arbeidskrachten op hun beurt herhaaldelijk aangeven, dat er geen werk is. Daarnaast zijn er arbeidsgeschikte personen die leven van sociale bijstand, terwijl zij in staat zijn arbeid te verrichten. Al deze gevallen kunnen volgens minister Mac Andrew positief worden beïnvloed door een gerichte aanpak en uitvoering van het arbeidsmarktbeleid.
De andere commissieleden zijn Susabbe Edwards-Verveer (minOWC), Amit Chandansingh (EZ), Christine Lie Ten (Sozavo), Henk van Dams (Planbrureau), Kamlesh Ganesh (VSB), Jo-ann Keenswijk-Fung A Loi (ABS) en Tesora Ooft (IGSR). Maureen Samuels (AWJ) is toegevoegd als secretaris.