Minister Levens roept Jongeren-Onderwijsraad in het leven

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zal binnenkort de Jongeren-Onderwijsraad in het leven roepen. Dit deelde zij gistermorgen mee tijdens de ‘UN75 High-Level Intergenerational dialogue’. Bij deze meeting traden beleidsmakers, parlementariërs, vertegenwoordigers van de Verenigde Naties in Suriname, het bedrijfsleven, de Sociaal Economische Raad en vertegenwoordigers van jongerenorganisaties met elkaar in dialoog.
De statements van de jongerenorganisaties gingen voornamelijk over het onderwijsgebeuren in Suriname. Naar aanleiding hiervan vond minister Levens het van belang een Jongeren-Onderwijsraad in te stellen. “Eigenlijk moeten jullie bij mij op het ministerie komen werken, maar ik kan jullie niet weghalen waar jullie werken anders krijg ik ruzie met jullie huidige werkgever,” zei ze.
Minister Levens vervolgde door op te merken dat ze wel een goede samenwerking kan hebben met de jongerenorganisaties. Ze nodigde de jongeren uit voor een vergadering, waarin zij de onderwijspunten die zijn aangekaart kunnen bespreken. “Jullie zijn de ogen en oren van het ministerie, in de concrete praktijk,” zei de bewindsvrouwe.
Het is de bedoeling dat de raad vaak met de minister zal zitten, waarbij er gezocht zal worden naar oplossingen voor de onderwijsvraagstukken in Suriname. Ook zal de raad moeten kijken naar hoe de wensen waargemaakt kunnen worden. De minister haalde aan dat niet alles gerealiseerd kan worden, maar dat samen met de raad wel de prioriteiten bepaald kunnen worden.
Levens haalde verder aan, dat uit het hoofd leren afgeschaft moet worden. Vanaf de kleuterschool moeten kinderen aangeleerd worden hoe in dialoog te gaan met elkaar. Kinderen moeten leren om vragen te stellen en projecten te ontwikkelen.
“Als dit niet wordt opgenomen in het curriculum, krijgen wij afgestudeerden die zitten te wachten dat je ze een baan geeft en als die baan niet komt dan zitten ze. Ondernemerschap moet vanaf de lagere school bijgebracht worden,” zei minister Levens.
Sjovellie Amoksi

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald