Minister Kuldipsingh: Suriname is nog geen voedselschuur, maar die komt wel

Tekst en beeld Edwien Bodjie

PARAMARIBO — “Ik heb vaak gehoord dat we de voedselschuur willen worden van de regio, maar uiteindelijk zijn wij tot nu toe alleen een schuur gebleven; voedsel hebben we nog niet gezien. Met uw inzet en ondersteuning zal dat zeker veranderen.” Zo sprak minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) maandag bij de lancering van de driedaagse training ‘Basisvaardigheden Ondernemerschap’.ADVERTISEMENT

De training moet de landbouwsector in Suriname een nieuwe impuls geven. De activiteit maakt deel uit van het project Sustainable Agriculture in the Caribbean (SAC), dat zich richt op klimaatbestendige landbouw en op het versterken van de economische positie van vrouwen en jongeren tussen de vijftien en 35 jaar, al mogen ondernemers van alle leeftijden deelnemen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de World University Service of Canada (WUSC Caribbean Suriname).

“Honderden jonge mensen zullen worden versterkt in hun rol als changemakers”EZ-minister Rishma Kuldipsingh

Volgens Kuldipsingh is het aanbieden van praktische modules in ondernemerschap een belangrijke stap richting zelfredzaamheid, marktverbinding en innovatieve landbouwpraktijken die bestand zijn tegen klimaatverandering. Het programma is volgens haar bijzonder omdat het landelijk wordt uitgerold in alle districten. “Hiermee zullen honderden jonge mensen worden versterkt in hun rol als changemakers”, aldus de bewindsvrouw.

Handvaten

In Emporium Training Center aan de Leysweg, waar de training van start ging, hield ze de deelnemers voor dat haar ministerie het belangrijk vindt om trainingen aan te bieden zodat mensen kunnen starten met een onderneming of hun bestaande bedrijf een nieuwe impuls kunnen geven. We weten dat Surinamers veel talent hebben, maar soms ontbreekt het nog een beetje aan kennis en middelen.”

De minister benadrukte verder dat mensen niet alleen naar de overheid moeten kijken als werkgever, omdat het land die vraag niet kan dragen. “Uw zelfredzaamheid is belangrijk.” Ondernemerschap in de landbouw is volgens haar essentieel om de sector weerbaarder en toekomstbestendiger te maken.

Tijdens de training leren deelnemers onder meer hoe zij een businessplan schrijven, een bedrijfsidee formuleren, de basisprincipes van marketing toepassen, financiële administratie voeren, de kostenprijs berekenen en de fundamenten van ondernemerschap begrijpen. De verschillende trainers bieden handvaten om ideeën om te zetten in concrete bedrijven die moeten bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van Suriname.

Empowerment

Munish Persaud, directeur van het SAC-project die momenteel in Suriname is, zegt dat duurzame landbouw niet alleen goed is voor het milieu, maar ook economische kansen creëert. Hij wees erop dat mannen redelijk goed vertegenwoordigd zijn in de sector, maar dat vrouwen en jongeren vaak achterblijven. “Een belangrijk onderdeel van SAC is dus het vergroten van hun empowerment,” legde hij uit. Dit omvat onder meer controle over eigen middelen, kunnen mee beslissen binnen de landbouwsector en het uitstippelen van hun eigen toekomst met steun van het systeem.

De landelijke uitrol van de training vindt plaats tussen april en december 2025. Met deze aanpak hopen EZ en WUSC dat steeds meer jongeren en vrouwen de stap durven zetten naar ondernemerschap in de landbouw. Kuldipsingh besloot haar motivatieboodschap met: “Als we de jonge generatie ondersteunen om op een duurzame manier te ondernemen, investeren we in een sterker en veerkrachtiger Suriname. Sinds ons aantreden als regering hebben wij meer dan vijfhonderd mensen getraind in ondernemerschap.”