Minister Krishna Mathoera: “We zijn erg optimistisch over samenwerking”

Defensie versterkt coöperatie met Nederland
Suriname en Nederland gaan de samenwerking op het gebied van defensie verstevigen. Defensieminister Krishna Mathoera heeft gisteren samen met Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten van Nederland een intentieverklaring getekend hiertoe. Minister Mathoera gaf aan dat vrede en veiligheid erg belangrijk zijn en dat het leger een belangrijke bijdrage aan levert. “Wij willen een leger dat ondersteunend is aan de andere diensten, één dat een sterke organisatiekracht heeft en beschermend bezig is. Samenwerken is heel erg belangrijk. Suriname maakt een crisisperiode door en het is belangrijk dat wij het leger efficiënt maken. Ik ben heel erg blij dat de Nederlandse minister hier is. Het overleg heeft geresulteerd in de intentieverklaring. Paraatheid en informatie kan je vergroten met samenwerking”, stelde Minister Mathoera. “Nederland zal ons ook ondersteuning bieden met kennis en trainingen, ook op het gebied van protocol, ceremonie en muziek. We zijn erg optimistisch over de samenwerking met Nederland. Niet wij alleen, maar ook de regio moet veilig zijn.”
Bijleveld-Schouten gaf aan dat Suriname en Nederland een gedeeld verleden hebben. “Het is belangrijk dat wij samenwerken en daarom zijn wij ingegaan op de uitnodiging. Nederland zal ondersteuning bieden op het gebied van opleidingen en kadervorming. De jungletrainingen worden weer opgestart. Wij bieden aan elkaar. De trainingen worden betaald door Nederland.” De Nederlandse minister stelde verder dat Nederland verkiezingen heeft gehad. “Het kabinet is demissionair, maar bevoegd om gewoon door te gaan. De nieuwe regering zal gewoon doorgaan met de intentieverklaring die getekend is. Ik kan niet zeggen over mij, maar de samenwerking gaat gewoon door.”
Nederland heeft gisteren muziekinstrumenten overhandigd aan Suriname. Minister Bijleveld-Schouten stelde dat muziekinstrumenten van oudsher enorm belangrijk zijn in het militair gebeuren. Minister Mathoera bedankte haar hartelijk voor de geste en sprak ook bemoedigende woorden uit naar de militair kapel. De Nederlandse delegatie vertrekt vandaag terug naar Nederland.
Asad Mushtaq

Dit delen:

Vind ik leuk:
Like Laden…

………… (DB Sur)

Lees verder

Bron: Dagblad Suriname