Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) en Vanuessa Gefferie, directeur van de Nationale Milieu Autoriteit (NMA), hebben geen meldingen ontvangen over skalians op het Afobaka-stuwmeer. Toch stellen bewoners, een lokale politicus en een onderzoeker van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) dat de goudpontons er nog steeds actief zijn.
ADVERTENTIE
Gefferie zegt dat haar team onlangs veldonderzoek heeft gedaan tot aan Kwangu, maar daarbij geen skalians heeft waargenomen. “Het stuwmeer is uitgestrekt, dus het is mogelijk dat ze zich verderop bevinden,” zegt hij.
Minister Dasai geeft aan wél op de hoogte te zijn van andere vormen van goudwinning rond het meer, maar niet specifiek van skalian-activiteiten. “Er is een gezamenlijke missie geweest met het Openbaar Ministerie, NMA en Defensie om de situatie in kaart te brengen, maar er zijn toen geen meldingen gedaan van skalians,” aldus de minister.
Een politicus uit het gebied, die anoniem wil blijven, stelt echter dat de skalians gewoon opereren en dat hun aanwezigheid door de overheid wordt gedoogd. “Het gaat niet om één of twee, maar meerdere skalians. Er zijn contracten gesloten met gemeenschappen en ook het commissariaat van Brokopondo ontvangt een percentage. De gemeenschap krijgt zestig procent van de opbrengsten,” zegt hij.
Volgens hem zou zelfs minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) hebben erkend dat stopzetting financiële gevolgen voor de staat zou hebben. “Iedereen verdient eraan. Zelfs binnen het ministerie van NH zit een kliek die profiteert.”
De politicus benadrukt dat de kleinschalige goudsector bewust niet wordt gereguleerd, omdat invloedrijke personen belangen hebben. In tegenstelling tot buurland Frankrijk, waar skalians van de rivieren in Marowijne zijn verwijderd, zouden ze in Surinaamse wateren “vrij en blij” opereren.
“In Marowijne is schoon schip gemaakt dankzij Franse druk, maar in Brokopondo blijft alles bij het oude.” Ook een onderzoeker van AdeKUS bevestigt de aanwezigheid van skalians tijdens zijn onderzoek. “Ze waren er nog, en we werden zelfs bedreigd. Gewapende mannen op de pontons en helikopters kwamen ons inspecteren. We zijn gefilmd en we moesten weg.”
De onderzoeker waarschuwt dat het water ernstig vervuild is. “Niet alleen kwik, maar ook cyanide en caustic soda worden gebruikt. Dit tast niet alleen de volksgezondheid aan, maar vernietigt ook de biodiversiteit.”
Gonda Asadang, directeur Water bij het ministerie van NH, zegt weinig te weten over de actuele situatie. Wel geeft zij aan dat Justitie en Politie, samen met het Openbaar Ministerie, bezig waren met een proces om de skalians vanuit Marowijne te verwijderen. “Daar zijn ze inderdaad weg. Daarna zou Brokopondo volgen, maar ik heb geen update gekregen.”
Ondertussen bevestigen bewoners van het gebied de aanhoudende aanwezigheid van skalians, met name bij het dorp Stonkampu. “Den deh langa tijd nanga a watra. Den man e kiri den fisie, en den e meki a watra dotu. Lanti e sey den no sabi, maar den sabi. Dc fu Brokopondo sabi,” aldus een bewoner.
- Kan nieuw leiderschap een duurzaam pad uitzetten?..
- Eddy Wilson wint vierde Roger Boyce World Cup..
- Trump begint Midden-Oostenreis met reeks deals in Saudi-Ara…..
- Politie onderzoekt verdachte verstrekking van 40 oproepings…..
- CBvS-governor: Valutaveilingen geen directe poging verlagi…..
- Bewoners Esther Stichting geïnformeerd over stemproces..
- Grafruiming tussen wet en praktijk (1): ‘Er is nauwelijks n…..
- Kapitein van Coeroeni: “President Santokhi behandelt ons al…..
- Politie onderzoekt onregelmatigheden bij verstrekking oproe…..
- Staatsbegrafenis gewezen president Jules Albert Wijdenbosch..
- Ex-vriendin steekt ex vriend..
- SPWE rondt training Basis Ondernemerschap succesvol af..
- Oplevering nieuw gebouw campus village betekent geen uitbre…..
- Akiemboto daagt Brunswijk uit voor nationaal debat..
- Baasaron gaf Bondru toestemming om foto te gebruiken voor b…..
- Para-plantages protesteren tegen bezoek president Santokhi..
- Wereldwijde beurzen schieten omhoog na tariefverlaging VS e…..
- Animatieprogramma ‘Mi tori’: Over identiteit en het durven …..
- ROMMEL OPRUIMEN..
- Meer dan 1400 ordehandhavers getraind voor veilige en orden…..
- Veel bewolking en neerslag op deze dinsdag..