Minder dan honderd jongeren melden zich aan voor een hiv/aids-test in verband met Wereld Aids Dag

Er hebben zich minder jongeren aangemeld voor een hiv/aids- en hepatitis B-test dan verwacht. In het kader van Wereld Aids Dag op 1 december kregen jongeren tot en met 16 jaar de gelegenheid om zich gratis te laten testen bij de Dienst Dermatologie. Deze actie werd georganiseerd vanwege de toename in het aantal besmettingen.
“Ik ben niet tevreden met het aantal jongeren dat zich heeft aangemeld. Ik had veel meer deelnemers verwacht. We hebben onze openingstijden zelfs verlengd, zodat jongeren ook na school konden komen, maar het heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd,” zegt Debora Hordijk, hoofd van de afdeling Counseling en Testing bij de Dienst Dermatologie.
Tijdens de activiteit werden jongeren getest op hiv/aids en hepatitis B. “We blijven doorgaan met testen. We starten binnenkort een campagne in de districten, waar we gaan testen op hiv/aids, hepatitis B en syfilis. Voor hepatitis B hebben we nog voldoende testkits beschikbaar. Vorige week hebben we op de polikliniek van de Dienst Dermatologie zeventig mensen ontvangen en bij een kliniek in Geyersvlijt meldden zich 22 personen aan. De tests waren kosteloos en iedereen kon zonder afspraak binnenlopen. Hoewel we een aantal jongeren hebben bereikt, had ik op meer deelnemers gerekend,” aldus Hordijk.
Ondanks de lage opkomst gaan de geplande campagnes door. “We gaan nu naar de jongeren toe. Volgende week gaan we naar het district Nickerie, en daarna richten we ons op stadsbuurten zoals Flora en Latour. Ons doel is om meer jongeren te bereiken met voorlichting over seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en om hen te laten testen. Het gebruik van beeldmateriaal helpt daarbij, zodat jongeren kunnen zien wat de ziektes inhouden en welke gevolgen ze kunnen hebben,” legt het hoofd van de afdeling Counseling en Testing uit.
Hordijk doet ook een dringende oproep aan zowel jongeren als ouderen om niet zomaar medicatie te kopen bij drogisterijen of op straat om soa’s te behandelen. “Voor soa’s is er een specifieke behandeling nodig. Medicatie zoals amoxicilline of algemene antibiotica werkt niet,” waarschuwt de counselor. Ze roept de gemeenschap op om geen medicatie te gebruiken zonder professionele begeleiding bij de behandeling van seksueel overdraagbare en besmettelijke aandoeningen.