DEN HAAG — Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan samen drie miljoen euro stoppen in een meerjarig onderzoeksprogramma naar het Nederlandse koloniale slavernijverleden in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.
Het programma, onderdeel van de nationale wetenschapsagenda, heeft als doel nieuwe inzichten te ontwikkelen en kennisdeling te bevorderen. De voorbereidingen voor het programma bevinden zich in een vergevorderd stadium.
“Onderzoekers krijgen de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de lokale samenleving”
Naar verwachting wordt in het eerste kwartaal van dit jaar een vooraankondiging gedaan waarin de kernpunten, werkwijze en deadlines worden toegelicht. Vervolgens kunnen maatschappelijke organisaties onderzoeksvoorstellen in te dienen. Het programma moet volgens de initiatiefnemers verschillende disciplines en onderzoeksmethoden combineren, zodat het aansluit op de behoeften van maatschappelijke organisaties en academische instellingen.
Interationale samenwerking
Het ministerie van OCW mikt op internationale samenwerking. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) coördineert bijvoorbeeld een internationaal onderzoeksprogramma met wetenschappers uit Suriname, Zuid-Afrika en Indonesië, die allen een koloniale geschiedenis met Nederland delen.
Onderzoekers krijgen de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de lokale samenleving. Voor dit programma is 924.000 euro beschikbaar tot en met 2027.
Ook in het Caribische deel van het koninkrijk wordt geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar het slavernijverleden. Sinds oktober 2024 werken instellingen van het hoger onderwijs uit de regio samen in een gedeelde Leerstoel Slavernijverleden. Daarnaast wordt in overleg met de eilanden een onderzoeksprogramma opgezet dat dit jaar van start moet gaan. OCW heeft hiervoor 455.000 euro gereserveerd.
- Mac Andrew roept STVS-personeel op in dialoog te blijven..
- “Diaspora biedt kansen voor groei en vooruitgang”..
- President: BIZA-minister wordt niet op non-actief gesteld; …..
- Armoedegrens nu vastgesteld op SRD 7337..
- Inwoners Gaza geven Trump duidelijk antwoord: wij zullen he…..
- Samenwerking voor stimulering overdracht Franse taal en gas…..
- Betaling driemaandelijkse verblijfsvergunning en rechten va…..
- Regering bezuinigt op budget JusPol..
- President geeft opdracht salarissen medewerkers Huize Ashia…..
- Suriname ontvangt prestigieuze LatinFinance-erkenning voor …..
- SVJ bezorgd over aanvallen journalisten en mediabedrijven..
- ABOP houdt op 15 februari grootse massameeting in verband 3…..
- ‘We willen iedereen in Suriname tellen’..
- SVJ bezorgd over partijpolitieke aanvallen op media en jour…..
- Militairen en politieagenten krijgen Franse taalcursus voor…..
- Werkgevers verplicht tot 16 weken zwangerschaps- en bevalli…..
- Verdachte met 2 ton SRD en drugs ingerekend..
- Marinus Bee: “We hebben heel hard gewerkt; 103 wetten…..
- Verbinding..
- SEOB: Suriname boekt vooruitgang, maar vervolgprogramma IMF…..
- Finaal concept Wet Collectieve Rechten komende week naar DN…..