DEN HAAG — Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan samen drie miljoen euro stoppen in een meerjarig onderzoeksprogramma naar het Nederlandse koloniale slavernijverleden in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.
Het programma, onderdeel van de nationale wetenschapsagenda, heeft als doel nieuwe inzichten te ontwikkelen en kennisdeling te bevorderen. De voorbereidingen voor het programma bevinden zich in een vergevorderd stadium.
“Onderzoekers krijgen de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de lokale samenleving”
Naar verwachting wordt in het eerste kwartaal van dit jaar een vooraankondiging gedaan waarin de kernpunten, werkwijze en deadlines worden toegelicht. Vervolgens kunnen maatschappelijke organisaties onderzoeksvoorstellen in te dienen. Het programma moet volgens de initiatiefnemers verschillende disciplines en onderzoeksmethoden combineren, zodat het aansluit op de behoeften van maatschappelijke organisaties en academische instellingen.
Interationale samenwerking
Het ministerie van OCW mikt op internationale samenwerking. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) coördineert bijvoorbeeld een internationaal onderzoeksprogramma met wetenschappers uit Suriname, Zuid-Afrika en Indonesië, die allen een koloniale geschiedenis met Nederland delen.
Onderzoekers krijgen de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de lokale samenleving. Voor dit programma is 924.000 euro beschikbaar tot en met 2027.
Ook in het Caribische deel van het koninkrijk wordt geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar het slavernijverleden. Sinds oktober 2024 werken instellingen van het hoger onderwijs uit de regio samen in een gedeelde Leerstoel Slavernijverleden. Daarnaast wordt in overleg met de eilanden een onderzoeksprogramma opgezet dat dit jaar van start moet gaan. OCW heeft hiervoor 455.000 euro gereserveerd.
- Minister Kuldipsingh vastbesloten corruptie te bestrijden..
- Geen werkvergunning vereist voor ondernemers..
- DIS-directeur Armaketo: “Tijd voor actie na succesvolle sum…..
- EBS: Stroomtarieven niet verhoogd; levering kookgas vertraa…..
- Romain Maurice Pipelers..
- Gaslevering met paar dagen vertraagd..
- Stroomtarieven niet verhoogd, meldt EBS..
- Gasboot is verlaat..
- Derde opeenvolgende DNA-vergadering afgeblazen vanwege quor…..
- Nizam Faisel Ali Khan Kallan..
- Ramsaran vs Landvreugd..
- Wilhelmien Helen de Freitas..
- Cursisten SAO versterken vakmanschap in erfgoedbehoud..
- Joan Nibte wil zich kandideren voor DNA..
- Staatsolie-directeur: “Brandstofleveringen naar het binnenl…..
- Tooy leidt SV Transvaal naar zege op SV Broki..
- Inter Moengo Tapoe verliest met 3-1 van SV Notch..
- Ravaksur stuurt brief naar regering over stroomtariefverhog…..
- Olieprijs stijgt door zorgen over aanbod..
- USD 20 miljoen uit Saudi Fund for Development voor elektric…..
- Kansloze partijtjes roeren zich..