DEN HAAG — Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) gaan samen drie miljoen euro stoppen in een meerjarig onderzoeksprogramma naar het Nederlandse koloniale slavernijverleden in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. Dat heeft het ministerie bekendgemaakt.
Het programma, onderdeel van de nationale wetenschapsagenda, heeft als doel nieuwe inzichten te ontwikkelen en kennisdeling te bevorderen. De voorbereidingen voor het programma bevinden zich in een vergevorderd stadium.
“Onderzoekers krijgen de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de lokale samenleving”
Naar verwachting wordt in het eerste kwartaal van dit jaar een vooraankondiging gedaan waarin de kernpunten, werkwijze en deadlines worden toegelicht. Vervolgens kunnen maatschappelijke organisaties onderzoeksvoorstellen in te dienen. Het programma moet volgens de initiatiefnemers verschillende disciplines en onderzoeksmethoden combineren, zodat het aansluit op de behoeften van maatschappelijke organisaties en academische instellingen.
Interationale samenwerking
Het ministerie van OCW mikt op internationale samenwerking. Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) coördineert bijvoorbeeld een internationaal onderzoeksprogramma met wetenschappers uit Suriname, Zuid-Afrika en Indonesië, die allen een koloniale geschiedenis met Nederland delen.
Onderzoekers krijgen de mogelijkheid om onderzoek te doen naar het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de lokale samenleving. Voor dit programma is 924.000 euro beschikbaar tot en met 2027.
Ook in het Caribische deel van het koninkrijk wordt geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek naar het slavernijverleden. Sinds oktober 2024 werken instellingen van het hoger onderwijs uit de regio samen in een gedeelde Leerstoel Slavernijverleden. Daarnaast wordt in overleg met de eilanden een onderzoeksprogramma opgezet dat dit jaar van start moet gaan. OCW heeft hiervoor 455.000 euro gereserveerd.
- Extra veiligheidskleppen ingebouwd om herhaling fraude te v…..
- NDP presenteert verkiezingsprogramma..
- Begraafplaats Javaanse contractarbeiders in Sint-Michielsge…..
- Suriname strijdt tegen zwarte lijst EU: illegale visserij a…..
- Eerste drie politieke partijen geregistreerd bij CHS..
- Gedeporteerde migranten in Panama verplaatst naar junglereg…..
- Regering stuurt nota van wijziging naar DNA rond grondenrec…..
- Onafhankelijk Kiesbureau kampt met financiële uitdagingen..
- BEP kiest voor samenwerking na verkiezingsuitslag..
- MIGRATIESTROMEN IN VERHOOGDE VERSNELLING..
- Verspreide onweersbuien in de middag..
- Regering verlengt zittingstermijn governor Roemer met één j…..
- Meteodienst waarschuwt voor winderigheid en windstoten..
- Eersteklassers Lyzecks stoppen opmars Yelyco 2..
- Trump heeft openlijke kritiek op Zelensky en noemt hem een …..
- Nog uitdagingen voor partijen na registratie bij CHS..
- Diverse dringende besluiten goedgekeurd tijdens regeringsra…..
- Registratie politieke partijen is begonnen..
- Somohardjo kondigt enkele ‘bommen’ aan..
- Maurice Roemer mag jaar langer door als governor Centrale B…..
- Column: Kop op, Issam Asinga!..