Militairen plegen staatsgreep in Guinee, president gevangengenomen

Een groep militairen heeft gisteren een staatsgreep gepleegd in het West-Afrikaanse Guinee. Op nog niet-geverifieerde video’s is te zien hoe president Alpha Condé (83) gevangen is genomen. De coupplegers zeggen dat de regering is ontbonden, de grenzen zijn gesloten en de grondwet is opgeschort. De regering zegt daarentegen de aanval op het presidentiële paleis te hebben afgeslagen.
Sinds gisterochtend werd met automatische wapens geschoten in de hoofdstad Conakry, met name in de wijk waar het paleis en regeringsgebouwen staan. Ook zijn tanks en zwaarbewapende pick-uptrucks gesignaleerd. Buitenlandse ambassades hebben geadviseerd niet de straat op te gaan.
Condé werd in december ingezworen voor zijn derde termijn, waarbij hij beloofde de corruptie in zijn land, een van de grootste bauxietexporteurs ter wereld, te bestrijden. Sinds hij in 2010 aan de macht kwam, zou hij de groeiende oppositie in toenemende mate hebben laten onderdrukken.
Condé overleefde in 2011 een aanslag waarbij twee lijfwachten om het leven kwamen. De uitslag van de verkiezingen van vorig jaar oktober werd betwist. Er waren veel beschuldigingen van fraude. Condé kreeg uiteindelijk zijn derde termijn, die alleen mogelijk was nadat hij eerder dat jaar een nieuwe grondwet had doorgedrukt. Bij protesten kwamen tientallen mensen om het leven.
VN-topman roept op om Condé vrij te latenLuitenant-kolonel Mamady Doumbouya zei gedrapeerd in de nationale vlag op televisie dat wanbestuur van de regering de reden achter zijn actie is. VN-topman António Guterres riep op tot onmiddellijke vrijlating van Condé. De Portugees zegt de situatie in Guinee persoonlijk op de voet te volgen. Hij spreekt zich krachtig uit tegen een gewapende machtsovername.
De Afrikaanse Unie, die de 55 landen op het continent verbindt, kwam met een soortgelijke reactie. De voorzitter, momenteel de Congolese president Félix Tshisekedi, riep de VN-Veiligheidsraad zich snel te beraden op de situatie.
NU.nl