Militairen niet naar Haïti indien zaken niet volledig zijn geregeld

Tekst en beeld Valerie Fris
PARAMARIBO — “Wij gaan onze mannen niet zomaar naar Haïti sturen of hun leven riskeren als zaken niet helemaal in orde zijn. Zolang ook de financiële zaken niet in orde zijn, wagen we de sprong niet.” Zo sprak bevelhebber Werner Kioe A Sen van het Nationaal Leger dinsdag tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie.

Hij reageerde daarmee op de internationale berichtgeving dat Keniaanse militairen en politieagenten die naar Haïti zijn gestuurd, hun beloofde financiële compensatie niet hebben ontvangen. Kioe A Sen gaf aan dat de missie wordt ondersteund door de Verenigde Naties. “Als er iets daar mocht gebeuren, moeten de militairen en hun families gedekt zijn”, benadrukte de bevelhebber.

“Het Nationaal Leger blijft in paraatheid door ons personeel vaker te trainen in communicatie en fysieke gesteldheid bijvoorbeeld”
Bevelhebber Werner Kioe A Sen
De training voor de vijftig Surinaamse militairen van de landmacht, luchtmacht en marine die zullen meedoen is in volle gang. Het is de bedoeling dat Suriname in het tweede contingent zal meedoen.
Marineschip en jungletraining
Minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie sprak over het marineschip dat het ministerie heeft gekocht en waar er nogal wat kritiek over is geweest vanuit de samenleving. “Je kan geen defensie hebben die niet mobiel is in de lucht, op het water en te land. We moeten inspelen op de toekomstige ontwikkelingen”, motiveerde de bewindsvrouw het besluit voor de aanschaf. De militairen die het schip zullen bemannen, worden nu getraind. Twee zijn in Nederland voor speciale training en instructies.
Verder haalde de minister ook aan dat de jungletraining van de Nederlanders die op 21 oktober van start gaat in de Ayoko Kazerne Suriname veel voordelen oplevert. Er zal bijvoorbeeld met de lokale gemeenschap worden samengewerkt, waardoor die eraan kan verdienen. Maar ook de expertise en kennis die zal worden uitgewisseld, stelt de minister op prijs.
Bij de vorige jungletrainingen waren na afloop enkele goederen gedoneerd door het Nederlandse leger. Mathoera verzekerde de samenleving dat de militairen uitsluitend voor de training komen.
Andere operaties
De bevelhebber sprak ook over andere operaties die dit jaar zijn uitgevoerd. In vergelijking met 2023 zijn dat er meer geweest zei hij. Het gaat om de grensbewaking en handhaving van het overheidsgezag. Reguliere detachementen langs de grenzen en het binnenland, immigratiecontrole van aankomende reizigers, rivierpatrouilles op de Corantijn-, Marowijne- en Lawarivier en gecombineerde patrouilles met de Frans-Guyanezen.
Ook wordt er ondersteuning gegeven aan het Openbaar Ministerie, Korps Politie Suriname, Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en Justitieel Interventieteam. Kioe A Sen noemde verder de betrokkenheid van militairen bij het herstel van de dambreuk in augustus te Alliance, Commewijne.
Voorts zijn er civiel-militaire operaties geweest, zoals Gran Mati, waarbij 1.869 geneeskundige behandelingen zijn gegeven aan personen in het binnenland door specialisten en tandheelkundigen. “Het Nationaal Leger blijft in paraatheid door ons personeel vaker te trainen in communicatie en fysieke gesteldheid bijvoorbeeld. Aan dit laatste doe ik zelf ook mee”, zei de bevelhebber die vorige week door president Chandrikapersad Santokhi werd bevorderd tot brigadegeneraal.
Berichten influencer
Ook de kwestie van een buitenlandse social media influencer die negatieve berichten over Suriname had gepost als zou het land corrupt zijn, werd door de minister aangehaald. Zij vond het jammer dat lokale media de informatie zonder wederhoor hebben overgenomen.
Het bleek op de Johan Adolf Pengel Luchthaven dat de persoon niet voldeed aan de regels. Zo zou hij geen retourticket hebben vanuit Suriname en kon hij niet bewijzen dat hij voldoende geld had voor de tijd die hij in het land zou doorbrengen.
Maar het belangrijkste was volgens de minister dat er een alert was uitgestuurd door het Joint Regional Communication Center over betrokkene. “Wanneer dat gebeurt dan betekent het dat ook het Directoraat Nationale Veiligheid wordt ingeschakeld en dat er extra vragen zullen worden gesteld. Er is uit het onderzoek ook niet gebleken dat leden van de Militaire Politie op de luchthaven een overtreding hebben begaan bij het screenen van de influencer”, deelde Mathoera mee.
De minister maakte van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat intussen de resocialisatie toelage van ex-militairen is verhoogd van SRD 200 naar SRD 1.250 en de  invaliditeitstoelage van SRD 750 naar SRD 1.800. De twk hiervan zal in fasen worden uitbetaald. Komende week gaat Mathoera op werkbezoek naar Argentinië.