Militaire politie schiet op demonstranten Nigeria

In de Nigeriaanse stad Lagos heeft de militaire politie het vuur geopend op demonstranten. Ooggetuigen maken op sociale media melding van schoten en slachtoffers. In de stad wordt al bijna twee weken lang gedemonstreerd tegen politiegeweld.

De aanleiding voor de protesten was een video waarin een man te zien is die gedood zou zijn door een speciale politie-eenheid, de Special Anti-Robbery Squad oftewel SARS. Al snel ging de hashtag #EndSARS rond.
Ingrijpende hervormingen
Nigerianen delen op Twitter hun gewelddadige ervaringen met de politie-eenheid die begin jaren 90 juist is ingesteld om misdrijven aan te pakken. In onder meer Lagos en Abuja gingen demonstranten de straat op om het einde van de speciale eenheid te eisen. Inmiddels roepen de demonstranten op tot ingrijpende politiehervormingen.
Eerder vandaag werd in Lagos een avondklok afgekondigd die om 16.00 uur lokale tijd inging. Ook brandde een politiebureau af. Daarbij raakten verschillende agenten gewond en viel zeker een dode. Volgens een onbevestigd bericht in de krant Punch werden bij het incident twee demonstranten doodgeschoten.
In de deelstaat Edo werd ook een avondklok ingesteld nadat demonstranten een gevangenis in Benin open hadden gebroken en de circa 2000 gevangenen hadden vrijgelaten.
Nos.nl

Share this:

Gerelateerd