Milieupolitie schrijft boetes uit aan milieuovertreders te Goede Verwachting

De milieupolitie heeft de afgelopen maand zes boetes uitgeschreven aan personen die illegaal vuil storten te Goede Verwachting. Ook personen die vuilstortplaatsen in de buurt onderhouden, hebben aanmaningen gekregen. Het hoofd van de afdeling Milieupolitie, Howart Hoogvliets, zegt dat zij zijn overgegaan tot aanmaningen omdat tijdens de opschoning van het Saramaccakanaal door Ilaco NV het bedrijf stuitte op een aantal vuilstortplaatsen.
“De mensen zijn reeds aangemaand om de activiteiten stop te zetten en het vuil op te ruimen. We moeten een herinspectie doen om te controleren of ze het hebben opgeruimd. Ze hebben een termijn gehad om de zaak op te ruimen. Als dat niet het geval is, zullen we verdere stappen moeten ondernemen,” aldus Hoogvliets aan Suriname suriname.
Een maand geleden hebben deze zes personen de aanmaningen ontvangen. “Ilaco is belast met de opschoning en zij hadden contact met ons opgenomen om daar een kijkje te nemen. We hebben de opdracht gehad om een inspectie uit te voeren en er zijn maatregelen getroffen. De zaken zijn doorgestuurd naar de directie,” deelt het hoofd van de milieu-inspecteurs mee.
Hoogvliets voegt eraan toe dat de herinspectie deze week zal plaatsvinden om te zien of de mensen actie hebben ondernomen. “Het is in werking, het is in proces, en we bevinden ons nu in die fase,” aldus de milieu-inspecteur. “Volgende week gaan we herinspecteren en dan gaan we verder met het onderzoek,” voegt hij eraan toe. Vernomen wordt dat er ook personen zijn te Goede Verwachting die tegen betaling vuil van derden accepteren.
Er zijn volgens Hoogvliets twee manieren waarop personen kunnen worden beboet voor milieuovertredingen. De eerste is wanneer iemand op heterdaad wordt betrapt, waarna die persoon wordt aangesproken en op de bon wordt gezet. De tweede manier is wanneer wij een vuilstortplaats tegenkomen en een bewijsstuk vinden binnen het vuil dat daar gedumpt is, dat naar de overtreder wijst. In dat geval gaan wij de overtreder opsporen, confronteren en op de bon zetten.
“We maken gebruik van de stille getuigen en beboeten de overtreder. De overtreder kan ervoor kiezen de boete te betalen, waarna aanhouding niet nodig is. Bij het niet betalen van de boete wordt de zaak doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie, dat vervolgens bepaalt wat er zal gebeuren,” aldus Hoogvliets.