De uitspraken van milieuactivist Erlan Sleur over cyanidegebruik en zware metalen in het stuwmeer, hebben ons opnieuw geconfronteerd met een ongemakkelijke waarheid: Suriname faalt structureel in de bescherming van zijn natuur, zijn water en zijn burgers. Terwijl het stuwmeer levensnoodzakelijk is voor energie, drinkwatervoorziening en ecosystemen, woekert er middenin dit nationale belang een ongecontroleerde goudkoorts met cyanide, arseen en politieke onwil als ingrediënten.
Sleur kaartte de kwestie al begin maart aan bij zowel het ministerie van Ruimtelijke Oredening en Milieu als de Nationale Milieu Autoriteit (NMa). Zijn waarschuwingen waren niet gebaseerd op vermoedens, maar op metingen, foto’s, locatiegegevens en observaties ter plaatse. Toch werd er pas actie ondernomen nadat hij, via persoonlijke netwerken, de zaak onder de aandacht wist te brengen van het Openbaar Ministerie. Wat volgde was een grootschalige missie met het parket, het leger, de politie, de Nma, waarbij ter plekke cyanide werd gemeten en vervuiling met arseen werd vastgesteld. Toch bleef vervolging uit. Een verdachte werd gearresteerd en liep korte tijd later weer vrij rond.
We moeten ons afvragen: hoe kan dit? Hoe is het mogelijk dat individuen, volgens Sleur van Chinese afkomst, zonder concessie en onder bescherming van invloedrijke figuren, opereren op een locatie van nationaal belang? En hoe kan het dat instanties als de NMa zich beperken tot waarschuwingen om geen water te gebruiken, terwijl ze de bron van het probleem laten voortbestaan? Waar blijven de arrestaties, de veroordelingen, de verbeurdverklaringen, de rode vlaggen op het gebied van compliance richting financiële instanties?
De ernst van deze zaak overstijgt partijpolitiek en rivaliteit. Het gaat om de volksgezondheid, voedselveiligheid, ecosystemen en internationale reputatie. Als het stuwmeer, dat indirect talloze huishoudens bedient, besmet raakt met cyanide en arseen, dan zal de schade niet beperkt blijven tot Brokopondo. Dan zullen we moeten uitleggen, waarom waarschuwingen maandenlang genegeerd werden. Waarom milieurapporten in laden verdwenen. Waarom inspecties slechts shows waren.
Sleur klinkt soms als een roepende in de woestijn, maar de geschiedenis leert ons dat klokkenluiders zelden populair zijn. Zijn kritiek is fel, persoonlijk en soms ongefilterd. Hij heeft de neiging instituten en de functionarissen die daarbinnen opereren, in zijn boodschap te vereenzelvigen in een toon die hem niet altijd in dank afgenomen wordt. Maar de feiten die hij aandraagt, dienen niet genegeerd te worden, ze verdienen debat, onderzoek en vooral: optreden.
Het is niet genoeg dat we achteraf zeggen dat we het niet wisten. We weten het nú. En wie nu zwijgt, stemt toe.
The post MILIEUAUTORITEIT FAALT ..
- Brand aan de Mirandastraat..
- GOw2 heropent volledig gemoderniseerd tankstation aan Mahon…..
- Woonhuis op terrein Financiën afgebrand..
- Surinaamse Brouwerij trapt leerproject af: veerkrachtige je…..
- Zwaargewonde bij schietpartij in Paramaribo: gerichte afrek…..
- OM eist 30 jaar cel voor moord op echtgenote en begraven li…..
- Weer brand in centrum Paramaribo..
- Swit Firi doorbreekt stilte met single en Nederland-tournee..
- 55-jarige man te Domburg dreigt woning buurvrouw in brand t…..
- Man slaat ramen gebouw stuk uit woede over verdwenen eigend…..
- Suriname vraagt OAS om steun voor inclusieve en veerkrachti…..
- Voorbereidingen in volle gang voor installatie nieuwe DNA-l…..
- Afscheid van Patricia Etnel, een vurige stem en warm hart..
- Landgenoten nemen massaal afscheid van overleden DNA-lid Pa…..
- Wegomleggingen in verband met vergadering DNA..
- Twee personen op heterdaad betrapt bij diefstal van gascili…..
- Hakrinbank presenteert sterke jaarresultaten en groeiperspe…..
- OM eist 30 jaar cel voor moord op echtgenote en het verberg…..
- Een droom voor de kinderen van Sunny Point..
- 66-jarige man in ziekenhuis overleden na verkeersongeval me…..
- SML-play-off van start: Notch vs PVV en Voorwaarts vs Inter…..