‘Migratie bepalende factor voor sociaaleconomische ontwikkeling Suriname’

PARAMARIBO — Het document ‘Nationaal migratiebeleid Suriname 2024-2030’, dat Jan-Willem Wegdam, Programme Coordinator van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), vrijdag aan minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) heeft overhandigd, markeert volgens het ministerie “een belangrijke stap in het reguleren en begeleiden van migratiestromen in en uit Suriname”. “Dit beleidsplan is het startpunt van een maatschappelijke discussie over bevolkingspolitiek”, stelde Ramdin.

In het persbericht wordt opgetekend dat ongeveer 7 procent van de bevolking bestaat uit migranten en dat er een groeiende trend is van terugkerende Surinamers en een instroom van buitenlandse specialisten. “Migratie is dus een bepalende factor voor de sociaaleconomische ontwikkeling van het land”, aldus Bibis.ADVERTISEMENT

“We moeten duidelijke keuzes maken over wie we toelaten en wat we hen bieden”Bibis-onderdirecteur Dina Westfa

Ramdin benadrukte dat er wetten en beleid moeten worden ontwikkeld en goede discussies opgang moeten komen zonder (politieke) emoties. “Met zeshonderdduizend inwoners is het onmogelijk om Suriname te ontwikkelen naar de hoogten die wij willen. We moeten kijken naar waarom mensen vertrekken én naar de onderliggende oorzaken van migratie. Pas dan kunnen we verantwoord beleid voeren.”

Inbreng migranten

Ook Dina Westfa, onderdirecteur Consulaire Zaken, haalde aan dat Suriname met zijn huidig inwonersaantal de ontwikkeling van het land niet alleen kan dragen. “Daarom hebben we nieuwkomers nodig. Maar we moeten duidelijke keuzes maken over wie we toelaten en wat we hen bieden. Dit beleidsplan zorgt voor die noodzakelijke beleidsmatige onderbouwing.”

Het document, opgesteld in samenwerking met diverse ministeries en partners, moet “een evenwichtige, humanitaire, veilige en gereguleerde internationale mobiliteit” bevorderen. “Daarbij moet de arbeidsmarktparticipatie van migranten bijdragen aan productiviteit en economische groei, terwijl integratie en acceptatie in de samenleving worden gestimuleerd”, aldus Bibis.

Accepteren nieuwkomers

Westfa gaf aan dat het plan zal worden voorgelegd aan de president, de voorzitter van De Nationale Assemblee en de raad van ministers ter goedkeuring voor implementatie. “Het is belangrijk dat ministeries ook budget uittrekken voor de uitvoering. Het plan biedt richting aan zowel inkomende als uitgaande migratiestromen, zodat deze veilig en ordelijk verlopen. De roadmap in het document wijst de weg naar implementatie.”

Ramdin merkte op dat Suriname is ontstaan als een migrantenland. “Behalve de inheemsen zijn we allemaal op een gegeven moment naar hier gebracht. Migratie is zo oud als de mensheid zelf. Er waren geen grenzen, alleen de zoektocht naar een beter bestaan. We moeten migratie accepteren als een blijvend fenomeen en nadenken over hoe we de Surinaamse gemeenschap kunnen begeleiden in het accepteren van nieuwkomers.”

Voorbeeld voor Caricom

Volgens Wegdam was er sprake van een actieve commissie en goede interministeriële samenwerking wat heeft geresulteerd in het nationale migratiebeleidsplan. “Suriname is met dit plan zelfs een voorbeeld geweest op Caricom-niveau, waar ook wordt gewerkt aan regionaal migratiebeleid”, gaf de Programme Coordinator mee.

Het migratiebeleidsplan sluit aan bij internationale standaarden en de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s). De visie van de regering is dat internationale migratie bijdraagt aan groei, vooruitgang en empowerment en dat het de menselijke capaciteiten vergroot, aldus Bibis.

Jan-Willem Wegdam van de IOM en Bibis-minister Albert Ramdin met het Nationaal Migratiebeleid Suriname 2024-2030. [: Bibis]