Migrantenkaravaan vertrekt vanuit Honduras naar de VS

Een paar honderd Hondurezen vormden woensdag een karavaan op weg naar de Verenigde Staten (VS) nadat orkanen het land hadden geteisterd. De migrantenkaravaan vormt een nieuwe uitdaging voor de pogingen om de illegale immigratie uit Midden-Amerika een halt toe te roepen aan de vooravond van een nieuwe Amerikaanse regering.Vooral jongere migranten met rugzakken en enkele vrouwen die kinderen droegen, verlieten de noordelijke stad San Pedro Sula te voet naar de grens met Guatemala nadat er op sociale media oproepen werden gedaan om een ​​karavaan naar de VS te organiseren.Als de uittocht toeneemt, zou het de eerste grote karavaan kunnen worden die op weg gaat sinds Joe Biden vorige maand de Amerikaanse president Donald Trump versloeg bij een presidentsverkiezing.De orkanen Eta en Iota sloegen in november slechts twee weken na elkaar toe en sloegen de infrastructuur, huizen en gewassen kapot. Bij de natuurrampen kwamen ongeveer 100 mensen in Honduras om. Ook de buurlanden Guatemala en Nicaragua hebben veel schade geleden.”We zijn alles kwijtgeraakt, we hebben geen andere keuze dan naar de Verenigde Staten te gaan”, vertelde een onbekende man van middelbare leeftijd in de karavaan met zijn vrouw en neef tegen de Hondurese televisie. De man zei dat hij uit La Lima kwam, een gemeente aan de zuidoostelijke rand van San Pedro Sula die zwaar werd getroffen door overstromingen veroorzaakt door Eta en Iota.

Hondurezen nemen deel aan een nieuwe migrantenkaravaan in San Pedro Sula, Honduras. De groep migranten zet koers naar de VS. (Foto: Reuters)

De migratieautoriteiten van Guatemala waarschuwden de naderende migranten dat ze negatieve coronavirus-tests en paspoorten nodig zouden hebben om het land binnen te komen.  Midden-Amerikanen waren al begonnen hun huizen te verlaten na de verwoestende orkanen.Trump, die op 20 januari zijn ambt zal verlaten, heeft van het beteugelen van illegale immigratie een topprioriteit gemaakt en heeft Mexico onder druk gezet om hem te helpen. Een karavaan van duizenden die door Midden-Amerika trok, werd in oktober opgebroken.Biden heeft gezworen een “humaan” migratiebeleid te voeren en hulp te bieden aan Midden-Amerika om de migratiedruk te verlichten. ………… (Star)


Lees verder

Bron: Starnieuws.com