Meteorologische Dienst Suriname voorspelt meer regen komende maanden

De Meteorologische Dienst verwacht meer regen in de komende maanden, zei Soekarni Sallons-Mitro, hoofd Meteorologische Dienst Suriname tijdens een persconferentie vanuit het ministerie van Openbare Werken (OW). Zij hield een presentatie over het weer en klimaat van Suriname gedurende dit jaar.
De grote regentijd is midden april begonnen en loopt tot midden augustus. “We zijn nog in de grote regentijd en de overtollige neerslag hebben we vanaf maart. Het gemiddelde is overschreden en we hebben achtereenvolgens natte maanden vanaf maart gehad,” gaf Sallons-Mitro aan.
Op sommige plaatsen kunnen de buien heel zwaar zijn en is een grote kans op overstroming. De risico’s komen door de aanhoudende neerslag en in zekere mate zal de grond het water niet meer kunnen verwerken. Het water moet worden afgevoerd. De overheid zou naar andere modellen moeten kijken hoe dit water af te voeren.
Satish Mohan, onderdirecteur Natte Civieltechnische werken bij het ministerie van OW, legde uit dat er nu had gewerkt wordt om de gebieden die onder water zijn gelopen te ontdoen van water. Hij gaf aan dat er landelijk een grote achterstand is in het onderhoud van de kanalen. Het ministerie is gestart met eigen equipement en heeft ook ondernemers ingezet.
Het ministerie heeft nu equipement van het ministerie van Justitie en Politie en het Nationaal Leger. Sommige pompgemalen en sluizen hebben niet altijd optimaal gefunctioneerd en het ministerie is nu bezig die weer optimaal te maken, zodat die ook het overtollige water helpen afvoeren. Ook in de districten worden er momenteel werkzaamheden uitgevoerd.
Simone Awanna

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald