Suriname heeft een belangrijke sprong voorwaarts gemaakt in het behoud van zijn waardevolle mangrovebossen. De integratie van geavanceerde technologieën, zoals de hypermoderne meetinstrumenten, zogenoemde terrestrial laser scanners, is een cruciale stap in het nauwkeurig monitoren van deze natuurlijke hulpbronnen. Het regionale project ‘Monitoring, Reporting and Verification’, dat wordt gefinancierd door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), benadrukt het veranderende landschap van milieubescherming, waar wetenschappelijke nauwkeurigheid en economische waarde hand in hand gaan.
Tekst Ricky WirjosentonoADVERTISEMENT
Beeld lionmagazine.org-Somnuk KrobkumADVERTISEMENT
In een wereld waarin natuur steeds vaker een prijskaartje krijgt, maakt Suriname zich op om letterlijk waarde uit zijn mangrovebossen te halen. Maandag bespraken internationale experts, lokale onderzoekers en overheidsfunctionarissen in het University Guesthouse van de Anton de Kom Universiteit (Adek) de vooruitgang van het project. De boodschap was helder: ‘het meten van mangrovebomen is geen theoretische oefening meer. Het is big business’. Wat op papier een technische bijeenkomst leek, bleek in werkelijkheid een strategisch kruispunt tussen wetenschap, klimaatfinanciering en nationale trots.
“Elke boom die we goed meten, brengt ons dichter bij een toekomst waarin natuurbehoud hand in hand gaat met economische ontwikkeling”Professor Sieuwnath Naipal
Voor het eerst worden in Suriname terrestrial laser scanners ingezet. Ze kosten ongeveer dertigduizend US dollar per stuk en worden gefinancierd door de IDB. Deze technologie werd eerder succesvol toegepast in Colombia en op Trinidad en Tobago.
De scanners maken het mogelijk om mangrovebomen volledig in 3D te meten, van wortel tot bladerdak. Hiermee kan exact worden vastgesteld hoeveel CO2 elke boom vasthoudt. Dat is informatie die onmisbaar is voor toegang tot de wereldwijde markt van carbon credits.
Hamish Asmath, consultant van de IDB en Geographical Information Systems Officer bij het Institute of Marine Affairs op Trinidad en Tobago spreekt van een revolutie in milieuwetenschappen. “We meten nu niet langer slechts een schatting van de boom, maar de volledige structuur. Dit betekent dat we heel precies kunnen berekenen hoeveel koolstof een mangrovebos opslaat. Dat is van onschatbare waarde voor klimaatbeleid én voor economische doeleinden.”
Natuurlijke koolstofputten
Professor Sieuwnath Naipal, coördinator van het project vanuit Adek, sprak met passie over het belang van mangroves. Hij noemde Bigi Pan in Nickerie “een muma”, een moeder die leven schenkt aan mens en natuur. “Het is een unieke plek, een ideale locatie voor deze metingen. Door onze mangroves goed te monitoren, bewijzen we hun waarde. Niet alleen ecologisch, maar ook economisch.”
Mangrovebossen zijn namelijk natuurlijke koolstofputten. Ze slaan tot vijf keer meer koolstof op dan tropische regenwouden. Toch worden ze wereldwijd bedreigd door ontbossing en vervuiling. Door nauwkeurig te meten hoeveel CO₂ Surinaamse mangroves vastleggen, kan het land aantonen hoeveel het bijdraagt aan het vertragen van klimaatverandering en daarvoor worden gecompenseerd.
Tijdens de bijeenkomst werd benadrukt dat de aangekochte technologie en data beschikbaar zijn voor alle relevante Surinaamse instellingen, waaronder Adek, het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) , het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname en ’s Lands Bosbeheer. “Deze apparatuur is niet van één organisatie, maar van het hele land”, aldus Asmath. “Samenwerking is cruciaal. Hoe meer instanties er toegang toe hebben, hoe beter we het hele ecosysteem in beeld kunnen brengen.”
Ook Farrah Mathura van de University of the West Indies wees op het belang van deze samenwerking: “Suriname heeft hiermee een gouden kans om zich te positioneren als een data driven leider in klimaatbeleid. Betrouwbare metingen zijn de sleutel tot geloofwaardige claims op de carbon credit-markt.”
Natuur omzetten in waarde
De IDB speelt een centrale rol in dit proces. Gerard Alleng, Regional Team Lead van de Climate Change Solutions Division, presenteerde de bredere visie van het Monitoring, Reporting and Verification-programma in het Caribisch Gebied. Hij benadrukte dat transparante, wetenschappelijk onderbouwde data essentieel zijn voor elk land dat serieuze klimaatactie wil voeren. “Dit gaat niet alleen over bossen of bomen. Het gaat over toegang tot internationale fondsen, weerbaarheid tegen klimaatverandering, het opbouwen van beleid dat werkt. Suriname beschikt over een schat aan natuur. Nu is het moment om die natuur in waarde om te zetten.”
Graham King, directeur van het Stacie-centrum van de University of the West Indies, vertelde over de vooruitgang én obstakels bij het opzetten van Monitoring, Reporting and Verification-systemen in de regio. Hij wees op de noodzaak van lokale capaciteit, training en politieke ondersteuning om het systeem echt duurzaam te maken.
Vanuit de Surinaamse overheid werd erkend dat er nog werk te doen is, maar er werd ook optimisme uitgesproken. De vertegenwoordigers van ROM, SBB en NMA toonden zich vastberaden om het systeem verder te implementeren als structureel onderdeel van nationaal beleid.
Het belang van deze meeting gaat veel verder dan een technische demonstratie. Het markeert het begin van een …
- OM: Verdachte ernstige milieuverontreiniging voorlopig vrij..
- Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werk…..
- India voert luchtaanvallen uit op Pakistan: spanning tussen…..
- Verdachte in milieuverontreinigingszaak stuwmeer vrijgelate…..
- Santokhi ziet koloniale wortels in racisme, ongelijkheid en…..
- Opleiding Wiskunde AdeKUS viert 10-jarig bestaan en streeft…..
- Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en he…..
- Column: Discutabele discussie..
- Wang blij dat steeds meer Surinamers van Chinese afkomst in…..
- Mathoera versus Santokhi: titanenstrijd of toneelspel?..
- Brunswijk: “Zonder moeite behaalt ABOP al 4 zetels”..
- Rusland: ‘Als blijkt dat er issues zijn, zal er opgetreden …..
- Amafo betuigt steun aan Nationaal Leger met ‘Camouflagemars…..
- ABOP kiest voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers..