Menstruatie-armoede en de alternatieven

29/03/2021 10:01 – Euritha Tjan A Way

 
PARAMARIBO – De prijzen in de winkels spreken boekdelen. Behalve eten zijn ook hygiëneproducten veel en veel duurder geworden.Steeds meer vrouwen stappen daarom over op wasbaar maandverband. Het is goedkoper en spaart het milieu. Maar anderen willen gewoon goedkoper maandverband want “ongesteld zijn is geen keuze, ik kan daar niet op bezuinigen”.
We schrijven 1956, modern maandverband dat omgevouwen kan worden met klittenband, heeft haar intrede al gedaan in Suriname, maar is niet voor iedereen betaalbaar. Maria schiet spontaan in de stress wanneer ze terugdenkt aan die periode toen ze met grote luierdoeken in haar ondergoed moest proberen haar menstruatieperiode door te komen. “Je moest ook een touw spannen om je middel en vooraan invouwen en de achterkant vastmaken aan het touw”, vertelt ze, terwijl ze voordoet hoe het eraan toeging. “En je was echt voorzichtig om tegen mensen aan te komen, want je kon het stukje dat naar achteren ging echt door je uniform heen voelen.”

Als ze de ’s ziet van de moderne wasbare variant is ze blij verrast. Weifelend klinkt het: “Dit zou ik misschien wel proberen.” Zou, want ze wordt niet meer ongesteld. Steeds meer vrouwen schijnen inderdaad de stap te zetten richting wasbaar maandverband. Veelal komt het door de prijs van wegwerpmaandverband in de winkel. Die schommelt tussen de SRD 18,71 op de basisgoederenlijst van de overheid voor een pak met twintig stuks, tot wel SRD 70 voor een pak met vijftien stuks in de winkel.

Menstruatie-armoede
Wanneer de prijs voor maandverband onbetaalbaar wordt voor grote groepen mensen wordt gesproken van menstruatie-armoede. Internationale organisaties en ook regeringsleiders maken zich sterk om de gezondheid van de vrouw te stimuleren door maandverband en tampons gratis ter beschikking te stellen. Zo is de first lady van Guyana een campagne gestart om maandverband via scholen gratis te distribueren. De redenering: hoe kan het dat condooms wel gratis verspreid worden en maandverband niet -seks is een keuze, menstruatie niet.

In Suriname is die bewustwording aan het opkomen en vooral met betrekking tot de milieu- en gezondheidsvoordelen van wasbaar maandverband voor de vrouw. Ondernemer Charlain Leysner is ongeveer een jaar terug begonnen met het vervaardigen van wasbaar maandverband voor eigen gebruik en een maand later voor de verkoop. “Ik heb een gave om te stikken en ik hoorde van mijn moeder die bij Stichting Lobi werkt dat het maandverband in de winkel vrouwen veel irritatie geeft en dat het niet uitgesloten is dat het kankerverwekkend was. Omdat het ook nog milieuvriendelijk is ben ik begonnen met het voor mezelf te vervaardigen.”
Een maand later bood ze het aan voor de verkoop en nu heeft ze een heuse webwinkel waar ze dat en andere zaken verkoopt. Haar partner en omgeving heb-ben haar daarbij ondersteund. “De verkoop gaat heel hard. Veel vrouwen kiezen het omdat maandverband in de winkel nu duur is en het een hele besparing is om de wasbare variant te gebruiken. Ik maak ze van katoen. Die stof absorbeert heel goed, dus er zijn geen lekkages.”

Milieu
Chantal Landburg is milieuwetenschapper en zeer begaan met het lot van het milieu. Dat was de reden voor haar om langer dan tien jaar terug over te stappen op wasbaar maandverband. “Eerst maakte ik ze te klein en dat ging niet zo goed omdat ik toch zwaar menstrueer. Daarna heb ik het gemaakt op de afmeting van het soort dat er in de winkel is en dat heeft geholpen.”
Toch was het even wennen om het wasbare maandverband schoon te krijgen. “Ik heb heel snel geleerd dat ik een emmertje in de badkamer moet zetten om ze in zeep te laten weken. Ik hoor van mensen dat ze chloor en warm water gebruiken, maar dat laat juist de samenstelling van de vlek veranderen en dan gaat het nog meer in de stof zitten.”
Ze legt uit dat net als met de katoenen luiers die ze gebruikte voor haar baby het van belang is om de eigen vaardigheid in het schoon krijgen daarin te ontwikkelen. “Ik was de maandverbanden met zeep, laat ze weken en was daarna weer twee keer goed uit. Ik heb een soort hoes gemaakt waarin ik dan de laag doe die alles moet opvangen. Afhankelijk van hoeveel je menstrueert, kan je dan meer lagen toevoegen. Na mijn periode was ik de schone verbanden weer eens in de wasmachine en berg ze op voor de volgende keer.”

Yeepi Education Foundation
De stichting Yeepi Education Foundation kortweg Yeepi heeft in juni en augustus 2018 voorlichting gegeven over het maken en het gebruik van wasbaar maandverband in Sipaliwini, Brokopondo, Wanica en Para. Eerst kregen de meisjes en vrouwen van Linda Kongnetiman-Pansa en haar dochter M’Kayla Kongnetiman van … ………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname