Tijdens de herdenking van de moorden van 8 december 1982 hebben drie Surinaamse mensenrechtenorganisaties opgeroepen tot een naamsverandering van de Desiré Delano Bouterse Highway. De snelweg, vernoemd naar de voormalige president en militaire leider, zou volgens hen niet de naam mogen dragen van iemand die schuldig is bevonden aan ernstige mensenrechtenschendingen.
De 79-jarig oud-president werd vorig jaar door het Surinaamse Hof van Justitie veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf vanwege zijn rol in de Decembermoorden van 1982. Bij deze gebeurtenissen werden vijftien critici van zijn militaire regime opgepakt, gemarteld en geëxecuteerd. Het hof oordeelde dat Bouterse de “onbetwiste leider” was achter deze misdaden.
Verzoek aan president SantokhiSunil Oemrawsingh, voorzitter van de Stichting 8 december 1982, benadrukte tijdens de herdenking het belang van een naamswijziging. “Het is onacceptabel dat een weg in ons land vernoemd is naar een veroordeelde crimineel,” verklaarde hij, wat op instemming en applaus van nabestaanden en sympathisanten kon rekenen. Deze week zal een officieel verzoek aan president Chan Santokhi worden overhandigd om de snelweg een andere naam te geven.
De snelweg, die minder dan 10 kilometer lang is, werd in 2020 geopend door Bouterse zelf, kort voor de verkiezingen die hij verloor. De aanleg ervan kostte tientallen miljoenen Amerikaanse dollars en heeft sindsdien geleid tot controverse vanwege de naamgeving.
Bouterse nog steeds voortvluchtigRuim een jaar na zijn veroordeling is Bouterse nog altijd voortvluchtig. Hij negeerde een oproep om zich op 12 januari te melden bij de gevangenis in Paramaribo en is sindsdien spoorloos. In maart werd hij op de opsporingslijst van Interpol geplaatst, maar ondanks zoektochten in 195 landen heeft dit tot nu toe geen resultaat opgeleverd.
Mensenrechtenorganisaties en nabestaanden blijven aandringen op gerechtigheid, zowel in de vorm van zijn arrestatie als in symbolische stappen, zoals het hernoemen van de snelweg.
- Minister Mathoera bezorgd over toename criminaliteit..
- Personeel Wapenkamer KPS opgesloten..
- Ligdagtarieven..
- Regering werkt aan herstructurering parastatale bedrijven..
- Man beschoten bij woninginbraak Commewijne..
- AWJ verzamelt inzichten in natraject ‘Skills and Employment…..
- Minister Amoksi noemt Suriname “een veilig land”..
- Tekort aan geschoold personeelop JAP-luchthaven..
- Brazilië: Afvoerbuisje Lula verwijderd na tweede operatie..
- Fonds Voorzieningen Ouderschapsverlof compleet met installa…..
- Blijd en Baya willen Muay Thai Mafia gala extra glans geven..
- Landelijk 539 verdachten aangehouden..
- Rechtszaak doodslag Pikin Saron voortgezet in februari..
- Leerkrachten teleurgesteld in Mangre..
- Politieagent in zaak Albina in verzekering gesteld..
- Monique Pool: ‘Het lijkt mij geen sport om dieren te dode…..
- SRD 300 miljoen voor oplossen problemen in ziekenhuizen..
- Regering treft regeling voor burgers P&D Real Estate..
- Nederlandse overheid komt begin januari met plan om burgers…..
- Gajadien in hoger beroep tegen vonnis in zaak Jones..
- Monument voor slachtoffers van de Rijswijkse moorden..