Ondanks de publieke belofte van de president begin dit jaar dat geen centimeter grond gegeven wordt aan mennonieten, zijn de opvallende kolonisten weer nadrukkelijk aanwezig in het Surinaamse straatbeeld. Vergezeld van hun gebruikelijke chaperones akkeren zij voort. Alles wat nodig is voor grootlandbouw en voor kaalkap, wordt in stelling gebracht. Laten wij niet vergeten dat sinds die zwaarwichtige belofte, al gebleken is dat voor tientallen duizenden hectare reeds bereidsverklaringen getekend waren. En dat in ruil voor honderden duizenden dollars vervat in concept MOU’s met onbevoegde vertegenwoordigers van het traditioneel gezag, gebruik van grond nabij dorpen, onderwerp van discussie was.Dat de regering niet onverdeeld meer heil ziet in alle heibel die de kolonisten met zich meebrengen, wil niet zeggen dat zij hun plannen zelf achterwege laten. Integendeel, hebben de mennonieten zelf nooit te kennen gegeven klaar te zijn met Suriname. Onze vruchtbare bodem, onze culturele diversiteit en ons uitgestrekt landschap past daarvoor veel te fijn in de rij van Latijns-Amerikaanse landen waar de voetafdruk van hun beweging door de jaren heen zo daverend gegroeid is.
De aangekondigde versoepeling, versnelling en verdere digitalisering voor toelating van experts, zal dan ook handig uitkomen voor grote groepen aan landbouwgezinnen, die met het oog op nederzettingen hierheen willen komen. Als het garimpeiros en kampvolgers lukt om Boa Vista’s en Antonio Do Brinco’s uit de grond te doen verrijzen, waar anarchie en eigenrichting hoogtij vieren, is het voor een geöliede machine als hun wereldwijd netwerk aan Christelijke Agrariërs alleszins haalbaar.
De vraag die politici in een verkiezingsjaar op de agenda moeten plaatsen is wat voor Suriname wij over twintig of dertig jaar overhouden, als iedere avonturier hier kan neerstrijken, zich vestigen zonder onderdeel te willen zijn van wat wij met elkaar delen en opbouwen. Als grootlandbouw de weg opgaat van goud en van houtkap, zitten we straks met de behoefte aan ordening achteraf, terwijl we nu vooraf voorwaarden zouden kunnen en moeten stellen.
The post MENNONIETEN MODDEREN DOOR ..
- Amoksi: Police developing safety policy following helicopte…..
- Politie treft kluis aan tijdens surveillance..
- NPS neemt het zekere voor het onzekere in dispuut met OKB..
- Politie vindt kluis tijdens surveillance..
- Twintigjarig bestaan Diabetes Vereniging Suriname in teken …..
- Brunswijk: “Somohardjo blundert in skalians-schandaal”..
- Brunswijk: “Coalition not in crisis”..
- SVB royeert Real Moengotapoe en TOK..
- Torarica Long Stay Appartementencomplex: Gedurfde investeri…..
- Roemer bespreekt vooruitgang Suriname op IMF-persconferenti…..
- EBS-bond blijft aandringen op uitbetalen lumpsum..
- Drie ‘Wroko Foe Mek Moni’ vaktrainingen aangevangen in Onve…..
- Politie rekruut ook overleden aan gevolgen aanrijding..
- Twintigjarig bestaan Diabetes Vereniging Suriname in teken …..
- Regering moet uitleg geven over maatregelen bewaking grenze…..
- Politie vindt geforceerde kluis tijdens surveillance; één v…..
- CARICOM en VS buigen zich over aanpak regionale vuurwapencr…..
- Positieve resultaten geboekt met IMF..
- IMF positief over Suriname, maar duurzame omgang met toekom…..
- EBS bond is in beraad; houding directie beu..
- Gewaarschuwd..