De Veehoudersbond roept op tot beleidscontinuïteit en transparantie bij melkproductenimport en ondersteuning van de sector. De melkveesector staat onder grote druk. Melkveeboeren zien zich genoodzaakt te investeren in extra vriescapaciteit om melk te conserveren, nu transporteurs niet op tijd ophalen. “We staan op een keerpunt, waarbij de nieuwe minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, het risico loopt in een beleidsval te belanden”, waarschuwt Ramlagan, voorzitter van de Veehoudersbond Suriname (VBS).
Er bestaat vrees voor instorting van de sector bij het uitblijven van een snelle aanpak door de nieuwe minister. Melk van Surinaamse melkveeboeren wordt pas na drie dagen opgehaald door transporteurs. Door deze vertraging, raken steeds meer boeren ontmoedigd om te blijven melken. “We willen eigenlijk niet meer melken, want extra vreezers kopen om de melk op te slaan, kost tussen de 20.000 en 30.000 SRD, dat kunnen we er niet bij hebben”, aldus Ramlagan. De koel- en stroomkosten lopen volgens hem enorm op. “Dit is eigenlijk de eerste aanval – een valstrik – waar de nieuwe minister direct in kan lopen als er niet snel wordt ingegrepen.
Volgens Ramlagan moeten melkveeboeren hun melk steeds vaker zelf invriezen vanwege uitblijvend transport. Dit zorgt voor hoge extra kosten. “Een industriële vriezer kost tussen de 20.000 en 30.000 SRD. Terwijl een koe twee keer per dag gemolken moet worden, blijft de melk vaak drie dagen liggen, voordat die wordt opgehaald.”
Ramlagan blikt terug op het beleid van de scheidende minister Sewdien. “Zijn plan was om geen nieuwe melkkoeien meer te importeren, als de melkprijs voor consumenten niet meer te betalen zou zijn. Maar hij liet pas van zich horen toen het te laat was. Hij heeft nooit structurele ondersteuning gegeven aan de boeren.”
Volgens de VBS-voorzitter begon het zogenaamde importbeleid van melkkoeien al onder voormalig minister Parmessar in 2019. “Toen hebben we rassen bekeken, en werd er tenminste met ons gesproken. Onder Sewdien gebeurde dat nauwelijks. Er was veel kabaal, maar weinig actie.”
Ramlagan benadrukte dat het ministerie in de afgelopen vijf jaar nauwelijks voorlichting heeft gegeven aan veeboeren. “Vroeger kwamen mensen van LVV langs op het erf, om te kijken, hoe het met de dieren ging, en wat je nodig had. Nu zie je ze niet meer.” Toch ziet hij kansen onder de nieuwe regering. “Er zijn meer jonge boeren actief. De controles bij de melkcentrale worden strenger, en er is minder ruimte voor corruptie en wanbeleid. Dat is positief.” De VBS roept de nieuwe minister op om de lijn van Parmessar te volgen en het geld dat volgens Ramlagan beschikbaar is gesteld door de Centrale Bank – naar verluidt 10 miljoen Amerikaanse dollar – daadwerkelijk in te zetten voor de sector. ‘Dat bedrag is niet gering. Als de minister dat geld overdraagt en het transparant wordt ingezet, is het grootste probleem meteen opgelost.’
Volgens Ramlagan moeten de beleidskeuzes van de komende maanden het verschil maken: “Of we bouwen de melksector op, of we worden straks volledig afhankelijk van import. En dan is er straks gewoon geen verse melk meer.’’
The post Melkveesector waarschuwt: ‘Nieuwe minister staat voor een val’ ..
- 25 gezinnen geëvacueerd te Vierkinderen na wateroverlast..
- Afdelingshoofd Communicatie -CBvS-260625..
- Van geneeskunde naar politiek: De waarde van de eed van hip…..
- Operatieafdeling Diakonessenhuis buiten werking door techni…..
- Rusland verwacht dat hij ondersteuning zal krijgen van ABOP…..
- Naks Prodo Spikri erg kleurrijk..
- Regering en Ravaksur akkoord over belastingvoorzieningen..
- Patricia Nancy Etnel..
- NDP reageert fel op VHP: “Erken eerst de uitslag, voordat u…..
- President Santokhi aan zet om Parmessar te beëdigen als fun…..
- Parmessar wordt zaterdag beëdigd..
- Parmessar wordt zaterdag beëdigd tot fungerend voorzitter D…..
- NDP-reactie op verklaring VHP: erken eerst de uitslag, voor…..
- Parmessar wordt zaterdag beëdigd door Santokhi..
- Asfaltperikelen..
- Certificaat uitgereikt aan 20 leden van de Mobiele Eenheid..
- Achttien jaar wateroverlast – tijd voor echte oplossingen..
- Multidisciplinaire Werkgroep Armoedegrensbepaling pleit voo…..
- Simons sluit VHP definitief uit: ‘Geen onderhandelingen mee…..
- ‘Armoedebestrijding moet gestructureerde aanpak krijg…..
- Braziliaanse bedrijven zien volop kansen in Surinaamse olie…..