Melk- en pluimveesector wil herziening agro-industriepark

12/11/2020 09:20 – Wilfred Leeuwin

Mahinder Jogi is niet zuinig geweest met zijn kritiek op de aanpak van LVV-minister Parmanand Sewdien. :  
PARAMARIBO – Boeren uit de melk- en pluimveesector vrezen oneerlijke concurrentie met de aanleg van een agro-industriepark waar vooral melk en kippenvlees zal worden geproduceerd. Mahinder Jogi (VHP) heeft dinsdag in het parlement bij de begrotingsbehandeling duidelijkheid van minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gevraagd.
Het zou de bedoeling zijn het park te laten aanleggen door de Israëlisch LR Group. De politicus heeft gedreigd niet voor de begroting van LVV te stemmen als van staatswege de lokale sector het produceren moeilijk tot onmogelijk wordt gemaakt. Op de begroting van het ministerie is voor opzetten van het agro-industriepark SRD 260 miljoen gereserveerd.
“We kunnen onmogelijk een nieuwe melkcentrale en een nieuw pluimveebedrijf opzetten voor buitenlandse producenten, terwijl we onze eigen melkcentrale hebben en onze pluimveeboeren nog nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden”, stelde Jogi tijdens zijn spreekbeurt. Hij wees erop dat lokaal geproduceerde kip haast onbetaalbaar is geworden en dat de boeren het moeilijk hebben aan geld te komen om te produceren.
De parlementariër vond dat als de regering toch akkoord gaat met een lening eerst moet worden gekeken naar het belang van de lokale sector. Hij zei dat met het industriepark de regering andere producten moet laten produceren voor export. “Waarom trekken we de deskundigen van RLA niet aan om onze mensen te trainen hoe ze hun productie kunnen verhogen”, wierp hij op.
Jogi pleitte ook voor het opzetten van een kennisinstituut. Als het aan hem ligt, moet een groot deel van de lening voor het industriepark de boeren toe komen, zodat zij zelf investeringen kunnen doen om de eigen productie te verbeteren en te verhogen. Hij vroeg zich overigens ook af wat de rol is van Sewdien bij het opzetten van het industriepark. Voordat hij minister werd, heeft hij, volgens Jogi, als consultant het project gepresenteerd en aanbevolen bij het parlement.
Ook voorzitter Jason Bakker van de melkboeren vindt dat met het park de lokale productie niet mag worden beconcurreerd. Hij spreekt van slechte communicatie naar de sectoren toe in de kwestie van het industriepark. “In elk geval zijn wij geen voorstander van megaprojecten met staatsmiddelen om te produceren wat wij hier al maken.”
De melk- en pluimveeboeren hebben eerder een document met voorstellen over hoe het industriepark zou moeten functioneren in relatie tot hen aangeboden aan LVV, maar verdere communicatie is uitgebleven. Ook de Vereniging van Agrariërs en Exporteurs in Suriname heeft zich negatief uitgelaten over de doelen van het industriepark.
Voor het opzetten van het industriepark heeft een ondernemer de opdracht gekregen om een groot areaal bloot te leggen te Dirkshoop. ’s Landboerderij zal eveneens worden gebruikt om gewassen te telen, terwijl ook in Saramacca een productie-unit zal worden opgezet.
  Tweet
 
Gerelateerde artikelen

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname