Meldpunt corruptie en klachten bij Openbare Werken

30/12/2020 04:04 – Amanda Palis

OW-minister Riad Nurmohamed gaf dinsdag een presentatie over de werkwijze van het meldpunt. : Amanda Palis  
PARAMARIBO – De aankondiging van minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken, kort na zijn aanstelling in juli om corruptie met wortel en tak uit te roeien, gaat een nieuwe dimensie in. Hij heeft dinsdag in verband met het toenemende aantal klachten, op de website van het ministerie, een meldpunt geopend waar ook melding gedaan kan worden tegen mensen die illegaal bezig zijn of niet volgens de regels werken. “Hiermee hopen wij in elk geval een eind te brengen aan dit soort praktijken. Het is de bedoeling dat de situatie zo goed mogelijk wordt omschreven zodat er onderzoek gedaan en maatregelen ondernomen kunnen worden”, zei Nurmohamed.
Meldingen mogen met een special ontworpen formulier anoniem gedaan worden. Vooraf kan niet gezegd worden hoe lang de afhandeling zal duren. Dat is afhankelijk van de klacht en hoe groot het onderzoek zal uitpakken. “Als bij het onderzoek andere instanties, zoals de politie betrokken moet worden zal de afwikkeling meer tijd in beslag nemen. Maar als iemand een klacht indient, bijvoorbeeld dat hij voor iets onder de tafel moest betalen, zullen we dat binnen 24 uur oplossen”, beloofde de bewindsman.
Voorlopig zal het meldpunt persoonlijk onder hem vallen. “Wij hopen volgend jaar een vertrouwenspersoon aan te wijzen, want ook de minister is kwetsbaar voor corruptie”, zei de bewindsman. Hij heeft er trouwens ook begrip voor dat het wat tijd kan vergen voor de samenleving -vooral zij die niet digitaal sterk zijn – om vertrouwd te raken met de ingestelde procedure. “Daarom hebben wij het zo simpel mogelijk gehouden op de website.” Het is de bedoeling om zoveel mogelijk te digitaliseren.
De achterstand in het afwerken van vergunningaanvragen voor het bouwen zou ook via de website kunnen. De status van vergunningaanvragen van 2020 moet volgens de minister nu op de website te zien zijn. “Er zijn ook adressen vermeld en wat voor bouwsel er zal komen, omdat ik vind dat mensen mogen weten wat in hun buurt wordt gebouwd. Of het nou om een schutting gaat van een buurman of een gebouw van vijf hoog.”
De planning is dat in 2021 de eisen voor vergunningen bijgesteld of verduidelijkt worden. Nurmohamed hoopt in juni daarmee klaar te zijn. “Wat tien jaar geleden kon, zal nu niet meer kunnen. Een simpel voorbeeld zijn bermen langs wegen die zijn weggeven. Dat mocht niet en mag nu ook niet, maar we zitten nu wel met de gevolgen.”
Ook eisen voor verkavelingen waarover wordt geklaagd zullen herzien worden. “Niemand zal meer buiten de bevoegde instanties iets zomaar kunnen doen. Daartegenover werken wij ook aan het sneller afwikkelen van vergunningaanvragen voor ondernemers.”
  Tweet
 

………… (DWT)


Lees verder

Bron: De Ware Tijd Suriname