Meer deuren open voor Suriname met ondersteuning IMF

Er zullen meer deuren voor Suriname opengaan met de ondersteuning van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit zei president Chan Santokhi vandaag bij de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) in het parlement. Het staatshoofd heeft het belang van de overeenkomst met het IMF voor Suriname uitgelegd. De financiële ondersteuning is onder andere bestemd voor het uitvoeren van het herstelprogramma. Deze ondersteuning zal US$ 690 miljoen bedragen.
Volgens de regeringsleider gaan er meer deuren open voor het land bij instituten zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), de Wereldbank en andere instellingen die Suriname kunnen bijstaan, omdat het IMF achter Suriname staat. Vanuit deze zogenaamde International Financial Institutions (IFI’s) verwacht de regering tussen de 400 en 500 miljoen Amerikaanse dollar aan financiering. Daarnaast is met de ondersteuning van het IMF, Suriname in een veel sterkere positie om met de schuldeisers, zoals Oppenheimer bondholders, te onderhandelen over schuldverlaging.
“Het aanbod van de haircut van 70 procent op de zogenaamde Oppenheimer bonds dat wij hebben gedaan; maar ook de herstructurering van de bilaterale- en de nationale schulden, zal worden aangepakt. Het aanbod dat de regering heeft gedaan aan deze schuldeisers, wordt ondersteund door berekeningen gemaakt door Lazard en het IMF. We zijn verder bezig met de lokale banken en de andere schuldeisers zoals de aannemers, om ook deze schulden te herstructureren. We maken daar goede vorderingen mee,” zei Santokhi.
Als het gaat om de lokale schuldeisers, is men zich ervan bewust dat er aan de lokale banken geen ‘haircut’ gevraagd kan worden, omdat dat gaat leiden tot grote problemen in ons lokaal financieel systeem. Aan de lokale schuldeisers zal er dus geen haircut gevraagd worden. ‘’Wel zullen we zoveel mogelijk, de schulden herstructureren in termen van de rente en van de looptijd. Als we kijken naar de tijdslijn, dan willen we alle herstructureringen uiterlijk in de maand juli hebben afgerond. Er wordt dus keihard gewerkt om dit te halen,” aldus het staatshoofd.
Met het IMF-programma en de herstructurering van de schulden, zal de Surinaamse economie door de financiële ondersteuning van het IMF en van andere multilaterale instellingen, een fors bedrag ter beschikking krijgen, tegen zeer lage rentes en schappelijke voorwaarden. De combinatie van deze herstructurering en de financiële injectie, zal bijdragen tot het snel stabiliseren van de economie. De president verwacht, na jaren van negatieve groei, reeds in 2022, positieve groei te hebben.

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald