Meer dan SRD 1 miljoen aan boetes geïnd door EZ

Minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) zegt dat het ministerie in de afgelopen zes maanden meer dan SRD 1 miljoen aan boetes heeft geïnd, ondanks beperkte middelen. Daarnaast loopt er een zaak tegen een ondernemer die een boete van SRD 1 miljoen moet betalen.
De minister benadrukte dat haar ministerie onvoldoende middelen heeft ontvangen om de Economische Controle Dienst (ECD) volledig operationeel te maken. Drie raadvoorstellen en missives voor de aanschaf van voertuigen zijn goedgekeurd, maar de voertuigen zijn nog niet geleverd. Ook de financiering voor de Landelijke Controle Dienst (LCD) laat op zich wachten.
Focus op prijzencontrole en smokkelaanpakWanneer de benodigde middelen beschikbaar zijn, kan het ministerie zich beter richten op het controleren van prijzen en het aanpakken van smokkel van goederen, waaronder sigaretten en alcohol. De minister gaf aan dat de prijsberekeningsmethodiek regelmatig aan de samenleving wordt uitgelegd.
Boetes en overtredingenOndernemers die overtredingen corrigeren, mogen hun winkels heropenen, maar alleen na betaling van de opgelegde boetes. Tussen 12 en 17 december werden meerdere winkels gesloten vanwege overtredingen zoals het verkopen van vervallen producten, smokkelwaar, en het niet aangeven van prijzen op goederen.
Smokkelwaar die geschikt is voor verkoop kan, met toestemming, worden verkocht aan andere ondernemers. Illegale sigaretten worden echter vernietigd. Ondernemers die herhaaldelijk de regels overtreden, kunnen op een blacklist worden geplaatst, en hun vergunning kan worden ingetrokken.
De minister kondigde aan dat er in 2025 geen nieuwe projecten zullen worden gestart, maar dat er wel plannen zijn voor een exportbeurs. Daarnaast richt het ministerie zich op de bevordering van medewerkers en het regelen van jubilea.
Strengere handhaving en samenwerking met OMHet ministerie zal streng blijven optreden tegen overtredingen. De processen-verbaal van overtredingen worden overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat beslist over verdere vervolgstappen.
Kuldipsingh roept de samenleving op om geduld te hebben en de aanpassingen in het beleid te evalueren. Ze benadrukt dat prijscontrole slechts één van de vele verantwoordelijkheden is van het ministerie, dat ook toezicht houdt op vergunningen, ijkwijzen, en prijsbepalingen.