Meer dan 90 miljoen Amerikanen brachten stem al uit

Met nog twee dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen te gaan, hebben zo’n 91,6 miljoen Amerikanen alvast hun stem uitgebracht, meldt CNN. Een derde van de stemmers deed dat bij een stembureau, de rest via de post. Ook presidentskandidaten Donald Trump en Joe Biden brachten vervroegd hun stem uit, net als running mates Mike Pence en Kamala Harris.
De stemmen zouden goed zijn voor zo’n 43 procent van alle Amerikaanse geregistreerde stemmers. In zestien staten hebben meer dan de helft van de stemgerechtigden al van zich laten horen. Een meerderheid van de staten meldt dat nooit eerder zo veel mensen vervroegd hun stem uitbrachten.
In vergelijking met vier jaar geleden zijn die 91,6 Amerikanen gelijk aan zo’n 67 procent van de totale opkomst. Toen brachten meer dan 136,5 mensen hun stem uit. Volgens CNN suggereren de vroege stemcijfers dat er dit jaar veel enthousiasme is om te stemmen. Vooral door de coronacrisis zouden mensen nu eerder hun stem uitbrengen en drukte op verkiezingsdag willen mijden.
President Trump gaat vandaag, met minder dan 48 uur voor de verkiezingen, het land per vliegtuig af. Hij bezoekt de staten Michigan, Iowa, North Carolina, Georgia en Florida om zijn boodschap te verkondigen. Zij laatste evenement begint om 23.30 uur lokale tijd in Florida, ondanks de avondklok die daar vanwege de coronacrisis geldt.
Joe Biden daarentegen focust zich vandaag op de cruciale swingstate Pennsylvania, waar hij twee plekken bezoekt. Hij hoopt daar stemmen te trekken van zwarte Amerikanen, schrijft The New York Times.
Politie in de staat North Carolina heeft traangas op mensen afgevuurd, die deelnamen aan een mars om mensen aan te moedigen te gaan stemmen. Zo’n 200 actievoerders liepen naar een stembureau in de stad Graham toen ze werden tegengehouden.
Volgens autoriteiten werd het traangas ingezet om de demonstranten uiteen te drijven omdat de actie onveilig en onwettig was, schrijft CNN. Ten minste acht mensen zouden zijn opgepakt.
Op een gegeven moment hielden de actievoerders een moment stilte ter nagedachtenis aan de door politiegeweld omgekomen zwarte Amerikaan George Floyd. Kort daarop werd deelnemers aan de mars verteld dat ze de weg weer vrij moesten maken.
De zwarte burgerrechtenorganisatie NAACP heeft de politieactie afgekeurd. “Wij zijn enorm verontwaardigd door de beelden en berichten van deelnemers aan de mars”, schrijft de organisatie in een online verklaring.
NOS

………… (SH)

Lees verder

Bron: Suriname herald